Hotel OSŽ Lesní chata v Kořenově přivítal na přelomu ledna a února účastníky Mistrovství republiky železničářů v běžeckém lyžování. Pořadatelem mistrovství, které se konalo ve Vysokém nad Jizerou, bylo OSŽ (Regionální sportovní komise Praha) ve spolupráci s ČD, ČD Cargo a SŽDC. První den (31. ledna) byl na pořadu štafetový závod dvojic a poté běh na 15 km (muži) a 10 km (ženy) volnou technikou. Následující den (1. února) bylo mistrovství ukončeno závodem na 15 km (muži) a 10 km (ženy) klasickou technikou.

Závody probíhaly na tříkilometrovém okruhu na rozlehlých pláních zdejšího skiareálu Šachty, náročný kopcovitý terén byl kvalitně upraven. Novinkou letošního mistrovství bylo použití čipů, které usnadnily práci pořadatelům, zkvalitnily orientaci závodníků v čase a zajistily přesné výsledky (druhý den však bohužel bylo poškozeno spojení při úpravě trati rolbou a rozhodovalo se klasicky – „ručně“). Závodů se zúčastnilo osm desítek závodníků a závodnic, kteří se na republikové přebory sjeli od Českého Těšína až po České Budějovice. Nechyběli mezi nimi ani senioři, kteří se podobných závodů pravidelně zúčastňují, nehledě na svůj věk. „Jsme vděčni OSŽ a organizátorům těchto akcí, že na nás nezapomínají. Moc to pro nás znamená!“ svěřila se jedna z pravidelných účastnic mistrovství (nejen lyžařského, ale i cyklistického či běžeckého) Eva Cupalová z Brněnska.
Počasí závodníkům přálo – po oba dny byla teplota mírně pod bodem mrazu, téměř bezvětří (jen druhý den trochu foukalo) a více než metrová sněhová pokrývka. Pojizerské osady, kterými projížděl autobus s účastníky závodů z Kořenova do Vysokého nad Jizerou, byly doslova zasypané sněhem.
Při prvním závodě – štafetovém běhu dvojic na 2x1 km - mohli ještě závodníci po předání štafety na chvíli vydechnout, než jejich partner ujel předepsanou vzdálenost a předal jim štafetový kolík (lépe řečeno štafetový čip). V dalších závodech však už museli od začátku do konce spoléhat jen a jen na své vlastní síly. Nejvíc jich měli favorité závodu, uznání si však zaslouží všichni, včetně těch starších i nejstarších – mužů i žen. Sluší se dodat, že mnozí starší statečně „šlapali na paty“ svým mladším soupeřům.
Všichni závodníci dali do závodu všechny své síly, na stupně vítězů však mohli vystoupit jen ti nejlepší. V běhu mužů byli nejrychlejší Martin Vacek, Zbigniev Kawulok a Lubomír Čapek, mezi ženami nejvíce zazářila Barbora Muchová. První tři závodníci a závodnice v jednotlivých kategoriích obdrželi za své výkony od pořadatelů diplom a věcnou cenu.
Závody proběhly bez mimořádností, nedošlo k žádnému zranění ani jiné rušivé události. Při závěrečném společném hodnocení bylo ze strany závodníků vysloveno uznání pořadatelům (členům RSK OSŽ Praha) za přípravu a organizaci celého mistrovství. Pokud se vyskytly drobné nedostatky, byly pro pořadatele výzvou k jejich odstranění v dalších ročnících.
Ředitelkou závodu byla místopředsedkyně OSŽ Renata Dousková, čestným ředitelem Miroslav Jasenčák, náměstek GŘ pro řízení provozu SŽDC, technickým ředitelem Jiří Zachař, člen RSK OSŽ Praha, hlavním rozhodčím Petr Novotný, velitelem trati Pavel Šalda, organizaci zajišťovali: Stanislav Nosek, předseda RSK OSŽ Praha, Pavel Piskoř, Jiří Vrážel, Jaroslav Nastoupil a Milan Držmíšek, všichni členové RSK Praha.

Výsledky jednotlivých závodů Mistrovství republiky v běhu na lyžích mužů a žen pro rok 2019:

Štafeta dvojic na 2x1 km:
1) Jiří Martinák a Martin Vacek (oba OCÚ střed)
2) Jiří Cibulka (OŘ Hradec Králové HZS) a Aleš Palko (GŘ ČD)
3) Vavřinec Fójcik (SŽDC, OŘ Ostrava) a Daniel Kouřil (SŽDC, HZS Česká Třebová)

Běh mužů na 15 km volnou technikou, kategorie A (do 40 let):
1) Jiří Siládi (SŽG Praha)
2) Michal Glier (OCÚ východ)
3) Marcel Ludwig (OŘ Olomouc)

Běh mužů na 15 km volnou technikou, kategorie B (nad 40 let):
1) Martin Vacek (OCÚ střed)
2) Zbigniev Kawulok (SŽDC, OŘ Ostrava)
3) Lubomír Čapek (ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem)

Běh žen na 10 km volnou technikou (bez rozdílu věku):
1) Barbora Muchová (ZAP Olomouc)
2) Eva Marková (OPT Olomouc)
3) Lenka Ziková (OŘ Hradec Králové)

Běh mužů na 15 km klasicky, kategorie A (do 40 let):
1) Jiří Siládi (SŽG Praha)
2) Luboš Verner (ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem)
3) Michal Glier (OCÚ východ)

Běh mužů na 15 km klasicky, kategorie B (nad 40 let):
1) Martin Vacek (OCÚ střed)
2) Lubomír Čapek (ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem)
3) Zbigniev Kawulok (SŽDC OŘ Ostrava)

Běh žen na 10 km klasicky (bez rozdílu věku):
1) Barbora Muchová (ZAP Olomouc)
2) Monika Mašková (SŽG Praha)
3) Eva Marková (OPT Olomouc)

Podrobné výsledky Mistrovství železničářů v běžeckém lyžování pro rok 2019 jsou zveřejněny na webových stránkách http://www.sportovniservis.cz/mcr-zeleznicaru-v-behu-na-lyzich-2019/

Fotografie ze závodů jsou zveřejněny také na facebooku https://www.facebook.com/pg/zeleznicnisport/photos/?tab=album&album_id=524793218030631

Fotografickou reportáž Jozefa Šustera z průběhu závodů je možné si stáhnout na https://www.zonerama.com/TulakSantaLaba/241133

Miroslav Čáslavský