Na společné tiskové konference Českých drah a cateringové společnosti JLV představila dnes, ve čtvrtek 28. 2. 2019 ve Vládním salonku na pražském hlavním nádraží, společnost JLV u příležitosti svého 60. výročí nový sezónní gastronomický koncept. Tiskové konference se zúčastnili Miroslav Kupec, předseda představenstva a generální ředitel ČD, Bohumír Bárta, generální ředitel JLV, Jan Valeš, ředitel pro obchod a marketing JLV, Miroslav Kubec, prezident AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů) a Lukáš Hejlík, herec, moderátor a propagátor kvalitní gastronomie a cestování vlakem.

Přítomni byli i mladí kuchaři (a kuchařka) v čele s Vojtou Petrželou, trojnásobným vítězem Gastro junior a mistrem světa v carvingu (kreativním vyřezávání), kteří osobně připravili degustaci nového menu pro rok 2019, které bude od 28. 2. 2019 v nabídce restauračních a bistrovozů ČD.

Podávaly se: povidlové taštičky s oříšky, máslem a šlehanou smetanou, špenátové lasagne s ricottou a slunečnicovými semínky na tomatové omáčce, uzená krkovice s křenovou omáčkou a žemlovými knedlíky, telecí krk Bourguignon, opečené škubánky se slaninou, stříbrné cibulky se zeleninou a žampióny či karotkový krém se zázvorem, chilli a kokosem.

Společnost JLV následuje moderní trendy, a proto oslovila nejmladší kuchařskou generaci, junior team AKC ČR, jehož členové se úspěšně umísťují na mezinárodních gastronomických soutěžích. Kromě Vojtěcha Petržely se na přípravě menu podíleli Tomáš Bouša, Tereza Braunerová a Jiří Eichler, členové Juniorského národního týmu AKC ČR.

Michael Mareš