Od 1. prosince letošního roku by mohl být zrušen prodej jízdenek v pokladnách Českých drah, které obsluhují na menších stanicích výpravčí SŽDC. Jedná se o celkem 148 železničních stanic, u nichž se vedení SŽDC rozhodlo k 30. listopadu 2019 vypovědět smlouvu s Českými drahami. Potvrdila to mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová. „Důvodem je nerentabilnost prodeje s ohledem na sjednanou provizi a vynaložené náklady SŽDC spojené s prodejem,“ vysvětlila důvod tohoto kroku.

Uvedená nerentabilita se odvíjí od skutečnosti, že kvůli 75% slevě pro studenty a seniory došlo k poklesu ceny jízdného na 25% a následné provize jsou pro výpravčí podstatně nižší. Výpověď smlouvy znamená pro České dráhy nutnost hledat jiné cesty, jak prodej jízdních dokladů zajistit. Nelze se totiž spoléhat na to, že zrušené pokladny nahradí prodej jízdenek vlakovými četami. Vzhledem k počtu cestujících by nepochybně došlo ke značnému úniku tržeb. Jednou z možností jak těmto únikům zabránit, je prodej jízdenek prostřednictvím prodejních automatů, o kterých ČD uvažovaly. Celý tento projekt ale padl.
V řadě železničně vyspělých zemích podíl jízdenek prodaných přes pokladnu dlouhodobě výrazně klesá. České dráhy nikdy neuvedly, kolik jízdenek prodají elektronicky či přes automaty. Známý je výsledek ze Švýcarska, kde tamější spolkové dráhy SBB uvádějí 88 % jízdenek prodaných mimo pokladny.
V některých krajích vyřešili tento problém tím, že se dohodli na prodeji jízdenek jednotného krajského tarifu jedním dopravcem, například v Mostě to budou České dráhy. „V současné chvíli toto rozhodnutí analyzujeme a připravujeme reakci,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle něj by mělo být o dalším postupu rozhodnuto v květnu, nebo v červnu.
Miroslav Čáslavský, s využitím webu Zdopravy.cz  https://zdopravy.cz