Podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) skončilo hospodaření Skupiny České dráhy v roce 2018 ziskem ve výši téměř 1,2 miliardy korun, tedy s výsledkem o více než 200 milionů Kč vyšším než v roce 2017. K zisku skupiny přispěla zejména nákladní doprava, která vykázala zisk 663 milionů Kč. Osobní přeprava naopak skončila ve ztrátě 230 milionů Kč. I přes zvýšený počet cestujících se tak nepodařilo podniku dostat osobní dopravu do kladných čísel. Mezi hlavní důvody, proč se tak stalo, patří nedofinancovaná regionální doprava v některých krajích, rostoucí výdaje za elektřinu a naftu, ale také velké množství výluk, kde musí České dráhy zajišťovat náhradní autobusy.

„Vloni nám 144 milionů korun spadlo jako náklad do hospodaření osobní dopravy,“ sdělil člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku a obchod Radek Dvořák.

České dráhy zaměstnávají více než 23 000 zaměstnanců a ročně přepraví 180 milionů cestujících a 69 milionů tun zboží. Osobní vlaky Českých drah vloni využilo nejvíce zákazníků za posledních deset let - celkem 179,2 milionu cestujících (meziroční nárůst o 4,5 milionu), což se pozitivně odrazilo i na výnosech segmentu osobní dopravy, které dosáhly 23,5 miliardy korun, tedy o 1,4 miliardy více než v předchozím roce. „Pozitivně se projevil vliv státních slev, které přijala vláda ČR,“ poznamenal generální ředitel a předseda představenstva ČD Miroslav Kupec.

České dráhy aktuálně zaměstnávají 5200 strojvedoucích, z toho 3500 v osobní dopravě. „V průměru nám chybí kolem 250 strojvedoucích, podstav nahrazujeme přesčasovou prací, ročně vychováme zhruba 200 nových strojvedoucích,“ poznamenal Miroslav Kupec. „Snažíme se zaměstnance motivovat, aby neodcházeli ke konkurenci, což je finančně náročné. Považujeme za úspěch, že jsme zatím (z důvodu nedostatku strojvedoucích) nemuseli omezovat provoz, byť jsme museli reagovat tím, že jsme zvýšili výdaje v oblasti osobních nákladů,“ dodal.

Michael Mareš


Právě přítomno: 172 hostů a žádný gestor