Setkání s předsedou představenstva společnosti ČD Cargo Ivanem Bednárikem a následná prohlídka terminálu ČD-DUSS společnosti ČD Cargo v Lovosicích, schůzka s hejtmanem Pardubického kraje JUDr. Martinem Netolickým, návštěva společnosti CZ LOKO a areálu bývalého depa Českých drah (dnes OCP Střed Česká Třebová) v České Třebové, to vše bylo na programu čtyřdenního pobytu gruzínské delegace v čele s gubernátorem Gurie a bývalým předsedou gruzínských odborů Zurabem Nasari (na snímku) v České republice.

Hosté z Gruzie (gruzínskou delegaci vedle něj tvořili současný předseda železničních odborů Gela Gelashvilli, David Peradze, generální ředitel Gruzínských železnic, a Jon Gurgenadze, náměstek gubernátora) přijeli do České republiky na oficiální pozvání předsedy OSŽ Mgr. Martina Malého. Gruzie má přechod k systému závazků ve veřejné dopravě teprve před sebou, členové gruzínské delegace měli proto především zájem o zkušenosti OSŽ s tímto systémem financování železničního provozu.

O návštěvě lovosického terminálu společnosti ČD Cargo (v úterý 23. 4. 2019) jsme informovali v reportáži z jednání Ústředí OSŽ. „Téma Cargo bylo důležité v tom, že i oni se připravují na aplikaci čtvrtého železničního balíčku (doteď křížové financování) a tématem diskuse bylo pochopitelně i to, jaké důsledky má oddělení nákladní dopravy z hlediska udržení společnosti na trhu. Gruzínské vedení drah se snaží o využití Hedvábné stezky, tzv. Jižní trasy přes Černé moře, a právě ČD Cargo si gruzínští zástupci vybrali jako potencionálního partnera pro evropskou trasu. S údivem sledovali rychlost odbavení kamionů při nakládce na železniční nákladní vůz,“ uvedl Radek Nekola.

Ve čtvrtek 25. dubna dopoledne pak gruzínská delegace navštívila hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického. Hosté z Gruzie se především zajímali o systém financování veřejné dopravy. „Pardubický kraj ročně objednává 4,8 milionů vlakokilometrů a národní dopravce (ČD) zajišťuje právě tuto základní dopravní obslužnost,“ uvedl Martin Netolický (provoz na tratích 024 z Ústí nad Orlicí přes Letohrad, Králíky do Mlýnického Dvora a 025 z Dolní Lipky do Hanušovic bude od poloviny prosince zajišťovat společnost Leo Express Tenders). „Kromě toho jako kraj objednáváme i 16 milionů kilometrů autobusové dopravy.“
Setkání s gruzínskou delegací se kromě Martina Netolického zúčastnili i Ing. Miroslav Němec, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje, a Ing. Tomáš Netolický, MPA, ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Pardubicích. Současný objem kompenzace, kterou Pardubický kraj Českým drahám vyplácí, dosahuje půl miliardy korun ročně. „Jsme velice rádi, že Pardubický kraj využil možnosti přímého zadání Českým drahám,“ prohlásil Tomáš Netolický.
Hosté z Gruzie se například zajímali o to, jaká je v Pardubickém kraji nezaměstnanost: „V tuto chvíli dvouprocentní,“ odvětil Martin Netolický. „Jen tak pro zajímavost: aktuálně v Pardubickém kraji, kde žije půl milionu obyvatel, máme 7700 nezaměstnaných a 32 000 volných pracovních míst.“ Hejtman Martin Netolický při té příležitosti vyzdvihl roli odborů, které v minulosti zabránily privatizaci Železničního zkušebního okruhu v Cerhenicích, který je v sousedním kraji. „Od samého začátku byly proti a upozorňovaly, že tato privatizace není pro stát výhodná, odborové organizace byly v tomto mimořádně aktivní,“ dodal.

Poté se gruzínská delegace přesunula vlakem do České Třebové, kde krátce po poledni navštívila areál společnosti CZ LOKO, a. s. Historie tohoto podniku sahá až do roku 1849, kdy byl v České Třebové zahájen provoz dílen pro opravy parních lokomotiv a železničních vozů. Dnes je CZ LOKO, a. s., významným moderním evropským výrobcem lokomotiv a speciálních drážních vozidel se širokou nabídkou produktů a služeb. Členové gruzínské delegace projevili zájem o spolupráci s firmou CZ LOKO, v doprovodu zástupců managementu (Ing. Josef Bárta, předseda představenstva společnosti CZ LOKO, a. s., PhDr. Ľubomír Dlábik, MBA, vedoucí obchodního týmu, Mgr. Pavel Alexejev, Key account manager, Dmitrij Gubenko, Key account manager, Daniel Pallavicini, obchodní referent) si prohlédli areál firmy a na závěr shlédli i firemní prezentaci. Hosté z Gruzie měli mimo jiné možnost prohlédnout si první dvě nové lokomotivy EffiLiner 1600 pro rakouského dopravce Rail Cargo Carrier. Počet provozovatelů lokomotiv typu EffiLiner 1600 od společnosti CZ LOKO se tak rozšířil o rakouského nákladního dopravce Rail Cargo Group (RCC), jehož představitelé v České Třebové ve středu 24. 4. 2019 převzali první ze dvou vozidel s označením 753.613. Hned během května bude následovat druhá lokomotiva s označením 753.614.

Závěr návštěvy České Třebové patřil prohlídce Regionálního provozního pracoviště (RPP) Česká Třebová, které je součástí Oblastního centra provozu - střed (OCP - střed), se sídlem v Praze, kde si členové gruzínské delegace v doprovodu Ing. Dušana Tylicha (manažera a zástupce ředitele OCP Střed ) a Jaroslava Žáčka (vedoucího Regionálního provozního pracoviště Č. Třebová) prohlédli celé pracoviště. V RPP Č. Třebová a jemu přilehlých jednotkách pracuje 240 provozních zaměstnanců z toho 221 strojvedoucích. A ti především byli tématem diskuse: „V tuto chvíli chybí v OCP - střed na 70 strojvedoucích, zároveň máme i strojvedoucí starší 65 let, takže v brzké době nastane okamžik, že ti nejstarší budou chtít ukončit svoji profesní činnost,“ řekl Dušan Tylich a dodal: „Zároveň připravujeme nové strojvedoucí, ale zatím se nám tento deficit nedaří dotáhnout do vyrovnaného stavu, přestože máme ve výcviku cca 86 nových uchazečů.“ Podle Zuraba Nasari nemůže v Gruzii zaměstnanec starší 65 let vykonávat profesi strojvedoucího. „My problém s nedostatkem strojvedoucích nemáme,“ dodal Zurab Nasari s tím, že za dob bývalého Sovětského svazu byla Gruzie centrem pro výchovu strojvedoucích pro Zakavkazské republiky. „A když se rozpadl Sovětský svaz, mnoho strojvedoucích tu zůstalo.“

Také v Gruzii se nyní modernizují železniční tratě, v současné době se pracuje na trati z černomořského přístavu Batumi do hlavního města Tbilisi. „Financováno je to z evropských fondů a stavějí to čínské firmy. Hotovo to má být v roce 2020 a jízdní doba z Tbilisi do Batumi by se měla o hodinu zkrátit,“ uzavřel Zurab Nasari.

Michael Mareš