Na Masarykově nádraží v Praze byly dnes (v úterý 13. 8. 2019) v deset hodin dopoledne slavnostně otevřeny nové pokladny pro cestující. Ty jsou umístěny přímo v dvoraně Masarykova nádraží u prvního peronu, v místech bývalých veřejných toalet. Cestující už nemusí cestou od metra či tramvaje počínaje dnešní třináctou hodinou spěchat pro jízdenku ke vzdálenějšímu vchodu z Hybernské ulice.

Slavnostního otevření pokladen se zúčastnil Radek Dvořák, místopředseda představenstva Českých drah, který připomněl další investiční krok, díky němuž se daří prostory Masarykova nádraží dostat do podoby hodné 21. století. „Je tady celkem 11 000 metrů čtverečních, které se postupně od roku 2011 předělávají, zejména poslední tři roky to posouváme stále výraznějším způsobem dopředu a dnešek je takovým mezikrokem. Masarykovo nádraží vždycky bylo a bude důležitou součástí železniční dopravy,“ uvedl.

Další z řečníků, Petr Palička, výkonný ředitel Penta Real Estate ČR, si pochvaloval spolupráci s Českými dráhami. „Díky této spolupráci se nám od roku 2013 každý rok daří otevřít nebo alespoň dokončit nějakou práci, která je pro veřejnost významná a která Masarykovu nádraží, objektu z poloviny devatenáctého století, dodává podobu hodnou století současného a vrací život i do této zanedbané části Prahy 1,“ dodal.

Při výstavbě nových pokladen, které (spolu se zázemím) přišly na zhruba 14,5 milionu korun, vzniklo i nové zázemí pro pokladní a personál stanice, včetně nové kuchyňky a šaten se sociálním zázemím. „Já bych řekl, že vybavením je zázemí až nadstandardní, podobně vybavených pracovišť Českých drah v republice moc není,“ podotkl Petr Pavlík, přednosta osobní stanice Praha Smíchov (ZAP RP Praha). „Zítra (ve středu 14. 8.) bychom měli dokončit stěhování. Oproti starým pokladnám je to i co do zázemí obrovský kvalitativní posun, všechno mají zaměstnanci po ruce. A přitom jsme zhruba na třetině ploch, prostory jsou totiž daleko lépe a racionálně využity.“

Nové pokladny od úterní (13. 8. 2019) třinácté hodiny nabízejí celkem šest moderních výdejních okének plus okénko pro noční prodej. Ještě dnes (v úterý 13. 8. 2019) jsou otevřeny jak staré, tak i nové pokladny. „Zítra ráno už staré pokladny neotevřou, stará mezinárodní pokladna se uzavře večer, noční pokladna pak zítra ráno po šesté hodině (v cca 6.35 h),“ uvedl Jan Hus, systémový inženýr IT a přestavby RP ZAP Praha s tím, že od středečního (14. 8.) rána budou staré pokladny na Masarykově nádraží patřit historii.

České dráhy i Penta Real Estate v konsorciu Masaryk Station Development postupně vrací Masarykovu nádraží důstojnou podobu. Celkové náklady na jeho rekonstrukci do roku 2021 vysoce přesáhnou částku čtvrt miliardy Kč.

Michael Mareš


 

Právě přítomno: 314 hostů a žádný gestor