Skupina České dráhy meziročně rostla o 70 %, za první pololetí vydělala 441 milionů korun, což je o 179 milionů lepší výsledek než za stejné období loňského roku. Zisková byla v pololetí nejen mateřská společnost, ale i všechny její dcery. Samotná osobní doprava vydělala 85 milionů korun, segment nákladní dopravy pak 270 milionů korun. Největší dceřiná společnost Českých drah, a. s. (ČD Cargo), realizovala za první pololetí roku 2019 zisk před zdaněním dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) ve výši 481 milionů korun. To jsou základní informace z tiskové konference, na které v úterý 27. 8. 2019 České dráhy představily výsledky hospodaření za první pololetí letošního roku.

Vlaky největšího tuzemského železničního dopravce využilo za prvních šest měsíců více než 91,6 milionů cestujících, což představuje meziroční nárůst o 2,5 %. „Lidé s námi cestují, první pololetí dopadlo velmi dobře,“ konstatoval Radek Dvořák, místopředseda představenstva ČD. „U dálkových vlaků jsme na dvouciferném čísle nárůstu, byť jsou s tím spojené provozní komplikace - problém pátečních a nedělních přepravních špiček,“ dodal s tím, že další rozvoj podnikání v oblasti osobní dopravy je úzce spojen s nově uzavřenými kontrakty na zajištění regionální a dálkové dopravy po roce 2019 a s další modernizací vozového parku.

Rok 2019 je pro České dráhy zlomový, známená velký milník, České dráhy se totiž ucházejí o další dlouhodobé smlouvy. „Z režimu desetiletých smluv, kdy byla na kraj jedna smlouva, přecházíme do komplexnějšího systému, kde těch smluv bude více a dostáváme se až na 45 smluv,“ připomněl Radek Dvořák s důrazem na úspěšná jednání s kraji. Přesto České dráhy od prosince letošního roku přijdou o pět procent výkonů. „V návaznosti na to budeme podnikat určitá opatření,“ dodal Dvořák.

Poté se Patrik Horný, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku, věnoval ekonomickým číslům; mimo jiné připomněl, že proti vyšším tržbám stojí růst osobních nákladů, který koresponduje se situací na trhu práce, a také zdražování vstupů, například elektrické energie, nafty či náhradní autobusové dopravy, která se negativně promítla do hospodaření částkou 130 milionů korun.

Ziskové je i ČD Cargo, které aktivně působí na evropském dopravním trhu. Společnost ČD Cargo, a. s., největší dceřiná společnost Českých drah, a. s., realizovala za první pololetí roku 2019 zisk před zdaněním dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) ve výši 481 mil. Kč. Za první pololetí letošního roku přepravila Skupina ČD Cargo na vlastní licence celkem 33,4 mil. tun zboží a navýšila celkové provozní výnosy o 377 mil. Kč, tedy o 5,8 %.

Michael Mareš