Slova uvedená v titulku pronesl na slavnostním vyhodnocení výsledků her předseda Rady seniorů ČR Dr. Zdeněk Pernes, který byl jedním z pozvaných hostů III. Sportovních her seniorů OSŽ v Rajeckých Teplicích. Spolu s ním přivítal Alois Malý, místopředseda RS ČR, 26. srpna při slavnostním zahájení her účastníky v areálu hotelu Skalka (na snímku), jakož i Ivana Bednárika MBA, předsedu představenstva ČD Cargo, a. s., Ing. Michala Vereše MBA, člena představenstva ČD, a. s., Mgr. Martina Malého, předsedu Odborového sdružení železničářů, Emilii Duračinskou, ředitelku hotelu Skalka, Ing. Ondřeje Šmehlíka, vedoucího MO OSŽ a Kurta Mužíka, předsedu RRS OSŽ.

Všichni výše jmenovaní krátce popřáli soutěžícím hodně úspěchů a radost ze hry a po patnácté hodině byly hry zahájeny. Celkem osm osmičlenných družstev, členů OSŽ, vybraných za jednotlivé kraje v Klubech seniorů, dostalo příležitost startovat opět po roce tady v areálu hotelu Skalka. Zájem o účast na těchto hrách byl ale mnohem větší, než umožňuje kapacita hotelu Skalka. Většina z disciplín zůstala proti loňsku stejná a také mnoho soutěžících zde nebylo poprvé.
I letos přálo účastníkům počasí, a tak se kromě hodinové přestávky, kdy hry přerušil vydatný déšť, vše odehrávalo v nádherném rozsáhlém parku. Všechna družstva byla opět smíšená, tedy zastoupeny byly ženy i muži, všichni barevně odlišeni tričky v barvách, které si předem vybrali. Opět nechybělo nasazení a nadšení, povzbuzování těch, kdo měli zrovna pauzu. K těm nejatraktivnějším disciplínám patřily opět závody koloběžek, ale i další soutěže jako házení na koš, pétanque, líný tenis. Jen na ten bowling opět letos nedošlo. Závody byly rozděleny do dvou dnů, úterní večer byl zakončen slavnostním vyhlášením všech výsledků, pořadí družstev, ale i jednotlivců v soutěžích.
Nejlepších výsledků dosáhla družstva Moravy, když (podle názvu) družstvo Olomouc obsadilo první místo a družstva pod značkou „Moravskoslezský“ a „Jihomoravský“, obsadilo 3. a 4. místo. Mezi nimi na krásném druhém místě družstvo startující za „Nedrážní“. Na dalších místech pak „JZ Plzeň“, „Východočeši“, „Severočeši“ a „Středočeši.“ Nejlepší soutěžící jednotlivci v celkem devíti disciplínách, kdy startovali většinou vždy tři účastníci za každé družstvo, pak dostali medaile a všichni pak drobné upomínkové dárky.
Rozloučení se III. Sportovními hrami seniorů OSŽ a jejími účastníky se pak kromě předsedy OSŽ a již jmenovaného předsedy RS ČR Dr. Zdeňka Pernese účastnil také Martin Vavrečka, místopředseda OSŽ pro správu majetku. Sportovní hry poděkováním všem účastníkům, hostům a členům Regionální sportovní komise OSŽ Olomouc, Šárce Mužíkové, Ivo Šimkovi, Vladimíru Tomáškovi a Andree Oralové, zakončil předseda RRS OSŽ Kurt Mužík. Tak jako předchozí ročníky her se i tyto hry vydařily a řada závodníků se již teď těší, že se tady opět za rok sejdou.
Miroslav Gloss