Svým způsobem specifické bylo vyjednávání o nové smlouvě na zajištění základní dopravní obslužnosti ve Středočeském kraji na dalších deset let. Na jedné straně management Českých drah, na straně druhé bývalý člen představenstva Českých drah Ing. Michal Štěpán, v současnosti ředitel IDSK (Integrovaná doprava Středočeského kraje).

„Pan Štěpán je určitě přínosem, protože České dráhy tak ví, že nás nemohou mystifikovat,“ prohlásila s úsměvem během včerejšího (3. 10. 2019) slavnostního podpisu desetileté smlouvy kraje s Českými dráhami hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. „Když jsem se dozvěděl, že pan Štěpán bude na Českých drahách končit, tak jsem samozřejmě chtěl, i my všichni, jeho zkušeností maximálně využít,“ dodal radní pro oblast dopravy František Petrtýl s tím, že smlouva na deset let je svým způsobem „unikát, který se jen tak neopakuje“: „Proto jsem velmi rád, že v některých fázích nám mohl být rádcem se znalostí prostředí.“

Spolupráci s IDSK pod vedením Michala Štěpána si pochvaloval i místopředseda představenstva ČD Radek Dvořák. „I pro objednavatele je komfortnější mít všechno v jednom celku, než to mít rozsekané na provozní soubory o turnusové potřebě třeba dva kusy, jako v Ústeckém kraji, nebo jako v jihomoravském kraji, kde jsou ty dveře z druhé strany zavřené. Přitom kraj si může ty podmínky průběžně upravovat,“ uvedl.

Vedení Středočeského kraje prý ani na chvíli neuvažovalo, že by se vydalo cestou Jihomoravského kraje. „Ani náhodou,“ zareagovala Jaroslava Pokorná Jermanová. „Když jsme vstupovali do vedení kraje, tak jedno z prvních rozhodnutí, které jsme probírali, bylo, jestli budeme soutěžit, nebo ne. A shodli jsme se na tom, že se raději domluvíme s Českými dráhami, protože náš komplikovaný systém, který ve středních Čechách máme, je vlastně lepší zadat jako celek, než jako soutěž jednotlivých tras, protože mnoho z nich je neziskových a ty by pak zůstaly neošetřené.“ Středočeský kraj se tak podle hejtmanky raději vydal cestou komplexního zadání jednomu dopravci. „Některé kraje soutěžily a nepochodily úplně dobře. Soutěž je soutěž, na druhou stranu nevidím důvod, proč se nedohodnout s národním dopravcem, s Českými dráhami, se kterým máme dlouholeté zkušenosti a umíme s ním vyjednávat. A to rozhodnutí padlo dávno předtím, než jsme vůbec tušili, že pan Štěpán rozšíří řady statutárních zástupců příspěvkových organizací Středočeského kraje.“

Jak doplnil František Petrtýl, přímé zadání Českým drahám neznamená, „že jsme se tady někde potkali a dohodli se, ale toto zadání (notifikace) viselo rok v Bruselu, takže se do toho tendru mohl přihlásit kdokoliv, ale nikdo se nepřihlásil“. „Jen dodám, že jsme jednali zhruba od ledna do srpna a výsledkem je kompromis, který byl učiněn z každé strany. Objednávka je zhruba na 16 milionů vlakokilometrů,“ uzavřel.

Smlouva bude platit od 15. 12. 2019 do 15. 12. 2029 a je vyhotovena v sedmi pare a je velmi obsáhlá. Smlouva je v reprezentativní podobě, v knižní vazbě.

Michael Mareš
 


Právě přítomno: 334 hostů a žádný gestor