Na základě desetiletých smluv, které národní dopravce uzavřel s Olomouckým krajem, budou na Hané a Jesenicku jezdit vozidla jednotného vzhledu. České dráhy se zároveň zavázaly zmodernizovat vnitřní prostory svých vozidel. Souvisí to se záměrem Českých drah sjednotit postupně vzhled svých vlaků. V Olomouckém kraji plánují ČD investovat do modernizace půl miliardy korun. Dle dohody s Olomouckým krajem bude vnější nátěr v korporátních barvách Českých drah, příslušnost k regionu pak představují polepy prezentující Olomoucký kraj.

„Nové smlouvy začnou platit 1. ledna 2020, přeměna vozového parku je tak již v plném proudu. V depu Českých drah v Olomouci jsme dnes představili první upravená vozidla. Modernizace zahrnuje v první fázi investici ve výši zhruba 16 milionů korun, proměnou prostupně prochází zhruba třicítka vozidel, včetně lokomotiv,“ řekl při prezentaci upravených vozidel v pondělí 21. října v olomouckém depu místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Radek Dvořák.
Změna se netýká pouze exteriéru, ale také interiéru vozidel. Kromě nejmenších lokálkových motoráčků řady 810 bude novinkou ve vlacích Wi-Fi připojení k internetu, zásuvky 230 V / USB pro napájení drobné elektroniky, jako jsou například mobilní telefony, tablety nebo notebooky, audiovizuální informační systém, který ukáže aktuální polohu vlaku, cestující informuje o příštích zastávkách a jehož součástí budou i vnější směrové tabule. Moderní informační systém podstatně usnadní cestování nevidomým a neslyšícím, a také lidem, kteří na dané trati jezdí jen příležitostně. Cestujícím s jízdním kolem usnadní cestování ve vlaku háky na kola. Vozidla budou mít nově také GPS lokalizaci pro vzájemný kontakt mezi dispečinky Českých drah a Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK).
Také malé motoráčky řady 810 nabídnou podstatně vyšší komfort. Všechny vozy nasazené v souborech Haná a Sever budou modernizované. Nabídnou nové pohodlnější, textilií čalouněné sedačky s vysokými zádovými opěrkami. Kompletní modernizací prošly také toalety. Vozy mají nově dosazeny polospouštěcí okna, která díky účinnější tepelné izolaci zlepší tepelnou pohodu uvnitř vozů.
„První vozidla, která budou nejpozději od 1. ledna 2020 jezdit na tratích v Olomouckém kraji a zajišťovat základní dopravní obslužnost podle nových smluv, dostala jednotný kabát. Každý tak pozná, že cestuje s Olomouckým krajem,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.
Cestující se s vlaky nového vzhledu Českých drah a Olomouckého kraje již mohou setkat například při cestě osobními vlaky mezi Olomoucí do Drahanovicemi, kde je nasazena modernizovaná motorová jednotka 814 Regionova.
Největší investicí Českých drah je nákup a modernizace 12 jednotek se sníženou podlahou řady 646 výrobce Stadler Pankow. První jednotky by měly vyjet na koleje v příštím roce. Vozidla České dráhy nyní připravují pro provoz vlastními silami, zároveň se připravuje vyhlášení veřejné zakázky na jejich rozsáhlejší modernizaci.
České dráhy uzavřely s Olomouckým krajem také smlouvu na zajištění regionální vlakové dopravy v elektrické trakci: Elektrická síť – střed a Elektrická síť – nová infrastruktura. Tady budou České dráhy zajišťovat dopravu do konce roku 2022, tedy do doby, než bude dokončena modernizace a elektrifikace trati Olomouc – Uničov – Šumperk.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD