O účast na přednášce s tématem „Hospodaření s rodinnými financemi seniorů,“ kterou nabízí poradenská společnost Partners financial services, a. s., projevili zájem všichni členové Republikové rady seniorů OSŽ na svém jednání v Praze 24. října. Předseda RRS Kurt Mužík (na snímku) byl požádán o dojednání termínu přednášky a postupně přivítal hosty jednání, prvním z nich byla ředitelka CK ČD travel Mgr. Blanka Jíšová.

Ta diskutovala s členy rady o rekreačních možnostech pro seniory a vhodných destinacích. Za realizaci loňského pobytu seniorů v Bulharsku poděkovala místopředsedkyně RRS Danuše Polášková, která spolu s dalšími účastníky byla s pobytem velmi spokojena. Drobné nedostatky byly řešeny ihned ke spokojenosti rekreantů. O tom, co ovlivňuje ceny pobytů, jaké jsou možnosti a vhodné destinace pro seniory, hovořila Mgr. Blanka Jíšová. „Čekáme na vaši poptávku, vybrat je možné cokoli, jde jen o cenovou dostupnost,“ reagovala Blanka Jíšová na slova Kurta Mužíka, který byl nadšen z pobytu na Ischii, ten byl darem od syna, jak řekl, sice moc pěkný, ale poněkud dražší. „Není nutný žádný luxus, ale aby rekreanti byli spokojeni se stravováním, počasím, úrovní služeb, přírodou,“ dodal Kurt Mužík. „Je na vás, co si vyberete, je ale potřebné, aby rozhodnutí o výběru destinace, nám bylo sděleno do konce roku,“ uzavřela Blanka Jíšová.
V další části jednání byly v rámci kontroly úkolů projednány některé konkrétní připomínky, které by měly být uplatněny při realizaci dalších sportovních her seniorů v příštím roce. Jde o sportovní disciplíny, které by měly být zachovány, jejich technické zpřesnění, provedení a hodnocení, přehledné vedení záznamů a bodování.
Dalším z bodů jednání byla potřeba dořešení obnovy a vkládání textů do rubriky seniorů na webu OSŽ a distribuce elektronické pošty členům rady. Tady je ještě řada věcí po úmrtí Karla Hybše nedořešena, zejména jde o potřebu získání vstupních kódů umožňujících vkládání textů na webové stránky. Řada seniorů ale nemá možnost používat internet a často se telefonicky a při účasti na klubových setkáních obracejí na členy RRS s dotazy na to, jak to bude s prolongací režijních jízdenek a také, jak to bude s cestováním na železnici a uznáváním jízdenek Českých drah.
O tom také podrobně informoval druhý z hostů jednání, předseda OSŽ, Mgr. Martin Malý. Přiblížil podpis Memoranda s ministerstvem dopravy před dvěma lety o zachování jízdních výhod, kdy byla dohodnuta cena i podmínky s platností na dva roky. „Od června loňského roku byla z naší strany snaha zahájit o těchto věcech jednání, následně v září zaslalo ministerstvo dopravy dopis s návrhem tarifů na další období. Tady nastala situace, o které jste dnes informováni z médií a na kterou jsme spolu s ostatními OC reagovali nesouhlasem s návrhem MD ČR na doplnění nového ustanovení do Tarifu, které by umožňovalo v případě dohody objednatele (kraje) a ČD vyloučit platnost „režijek“ prakticky u všech regionálních vlaků ČD. Nastala řada jednání s různými návrhy ze strany MD, a jak víte z tisku, mění se často i postoje krajů a jejich požadavky,“ uvedl mimo jiné ve svém podrobné informaci Martin Malý. „Jednání tedy stále probíhají a o vývoji v této věci a našich požadavcích jste informováni i na webu OSŽ.“ (Pozn.: v této chvíli je na webu OSŽ informace z jednání (25. 1O.) mezi zástupci vedení Českých drah a Jihomoravského kraje, které se mimo jiné týkalo také problematiky uznávání režijních jízdenek v Jihomoravském kraji, kde došlo k dohodě, že i ve vlacích objednávaných Jihomoravským krajem budou platit „režijky“ v kombinaci s časovým příplatkem ČD, podobně jako je tomu v současnosti u komerčních vlaků ČD).
Předseda OSŽ pak stručně informoval o tom, jak probíhá kolektivní vyjednávání u Českých drah a SŽDC. Předseda RRS předložil návrh na termíny jednání rady v příštím roce, který byl po menších úpravách schválen. Dvě z jednání jsou plánována jako výjezdní. V závěru jednání pak v pravidelném „kolečku“ zazněla řada kritických hlasů k rušení osobních pokladen ve stanicích, problematice nákupu jízdenek u jiných dopravců a obava, že pokud bude zrušena osobní pokladna, nebudou mít cestující přístup do čekárny na WC.
Miroslav Gloss