Ministerstvo dopravy vyhlásilo 5. února 2015 soutěž na nového dopravce, který bude od poloviny prosince 2016 provozovat státem objednané rychlíky mezi Plzní a Mostem.

Zároveň ministr Dan Ťok prohlásil: „Podporuji otevření trhu, proto ještě v tomto roce vyhlásíme soutěže na dalších pěti tratích.“ Jako další v pořadí by se měla soutěžit „dvojlinka“ v dieselové trakci Liberec - Pardubice a Liberec - Ústí nad Labem, následně pak soubor linek v elektrické trakci Praha - Ústí nad Labem - Děčín a Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb. Jako poslední přijde na řadu opět dieselová linka Olomouc – Krnov - Ostrava. „Ve všech případech očekáváme od dopravců nabídky, které pomohou zvýšit komfort pro cestující a zároveň udrží platby státu na přijatelné úrovni,“ doplňuje k liberalizaci ministr Ťok.

Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša si všímá použitého obratu „na přijatelné úrovni", tedy ne levnější, ale na přijatelné úrovni. „Připomíná mi to větu bývalého ministra dopravy Stanjury, který říkal, že ´liberalizace neznamená, že to bude levnější, ale že to bude kvalitnější´. Pokud tedy balík peněz na dálkovou osobní dopravu zůstane stejný a na vysoutěžených tratích bude třeba zaplatit státem více, tak na jiných tratích se bude muset omezit rozsah dopravy."

Něco podobného se nyní chystá na pošumavských tratích v jižních Čechách. Tam kraj vyhlásil soutěž na regionální dopravu a prakticky to zmenší rozsah železniční dopravy v dané oblasti, který bude dodatečně doplněn autobusy. „Tak nějak nevím, zda ještě platí závazek obsažený v koaliční smlouvě, že tato vláda bude podporovat národního železničního dopravce České dráhy. Ten je totiž jediný schopen plně zajistit dosavadní rozsah osobní železniční dopravy. Zcela jistě ho nezajistí ani RegioJet ani LEO Express. Nebo, že by nám tu dopravu měla zajistit Arriva, dceřiná společnost DB? Pokud ano, tak ať to konečně někdo řekne otevřeně," dodává Jaroslav Pejša.

Michael Mareš

 

Právě přítomno: 306 hostů a žádný gestor