V pondělí 20. dubna 2015 proběhne na Ministerstvu dopravy ČR veřejné projednávání problematiky týkající se železniční infrastruktury. Konkrétně na dopoledne (9 – 12 h) je připraveno téma: „Analýza přirozených monopolů výrobců jednotlivých součástí dráhy".

Cílem setkání je podle ministerstva dopravy získání alternativního pohledu na předmětnou problematiku včetně shromáždění podkladů, zkušeností a postřehů od odvětvových pracovníků a dalších věcně příslušných odborných subjektů, a to z důvodu následného dopracování předložených materiálů tak, aby bylo zajištěno zcela transparentní nastavení trhu v této oblasti. Zájemci o veřejné projednání, bez ohledu na to, zda se v uvedeném termínu diskuse zúčastní či nikoliv, byli vyzváni k zaslání (do 16. dubna 2015) svých příspěvků a námětů k přiloženým diskusním tématům.
Téma je ale podle odborů možné chápat i jako útok proti zavedeným a tradičním výrobcům na tuzemském trhu jako jsou Železniční průmyslová stavební výroba, Elektrizace železnic či Automatizace železniční dopravy. Výše zmíněná zhruba třicetistránková Analýza přirozených monopolů výrobců jednotlivých součástí dráhy analyzuje trh od výhybek až po zabezpečovací zařízení. Podle místopředsedy OSŽ Miroslava Novotného lze jak samotnou „Analýzu", tak i pondělní veřejné projednávání na ministerstvu dopravy vnímat jako cestu k vytlačení výše uvedených firem z domácího trhu a vstupu silných zahraničních společností. Proto mezi příspěvky, které na ministerstvo dopravy dorazily a které budou do diskuse zahrnuty, bude i ten od OSŽ, který zpracoval Miroslav Novotný. „Stejně tak jako zahraniční firmy chrání svojí pozici a zaměstnanost vlastních pracovníků, musíme i my hájit naše zaměstnance a naše členy," zdůvodnil Miroslav Novotný s tím, že k němu samotnému se materiál (Analýza) dostal „nestandardní cestou" se zřejmým záměrem znemožnit OSŽ se k danému tématu vyjádřit. „Mělo to asi být veřejné projednávání bez sociálních partnerů a to mně vadí. Tento materiál totiž považuji za tendenční," dodal.
Michael Mareš

Právě přítomno: 289 hostů a žádný gestor