V pondělí 20. dubna proběhlo na Ministerstvu dopravy veřejné projednání problematiky, týkající se železniční infrastruktury, konkrétně byla prezentována analýza přirozených monopolů výrobců jednotlivých součástí dráhy; druhý bod se týkal radiového spojení GSM-R.

Akci zorganizovalo ministerstvo dopravy pod záštitou Správy železniční dopravní cesty. Přítomni byli zástupci Ministerstva dopravy, SŽDC, Výzkumného ústavu železničního, Svazu podnikatelů, odborů i příslušných firem, kterých se jednání týkalo. Za OSŽ byl přítomen místopředseda OSŽ Miroslav Novotný a člen Ústředí OSŽ Karel Šimáček.
Jak nás po jednání informoval Miroslav Novotný, prezentace vyzněla z úst přítomných zástupců SŽDC pro naše firmy pozitivně, ovšem z písemné analýzy ministerstva dopravy, zpracované přibližně před měsícem, vyplývá závěr zcela opačný, který je možno chápat jako útok proti zavedeným firmám a snahu umožnit vstup zahraničních partnerů. Z našich podniků se tato záležitost týká především Železniční průmyslové stavební výroby Uherský Ostroh, Elektrizace železnic Praha a Automatizace železniční dopravy.
„Velice mě i kolegy překvapuje, že materiál nebyl v předstihu projednán se sociálními partnery," uvedl Miroslav Novotný v písemném stanovisku k projednávaným otázkám a poukázal mimo jiné na to, že všechny uvedené společnosti byly v letech 1992-93 vyčleněny z resortu Českých drah a jejich hlavním úkolem bylo uplatnění a konkurenceschopnost na trhu práce; s tímto úkolem se vypořádaly se ctí. „V současné době, kdy dochází k oživení činnosti, a to především na železnici, pochopily samozřejmě i západní firmy, že je možné čerpat finance z prostředků Evropské unie u nás. Tady mi dovolte upozornit na možný odliv financí do zahraničí a snížení zaměstnanosti u firem, které využívají svých letitých zkušeností a profesionálních odborníků i k úspěšnému proniknutí na zahraniční trhy," uvádí M. Novotný dále a zdůrazňuje, že SŽDC jako objednatel zakázek má možnost stanovit v zadávacích podmínkách kompatibilitu s ostatními konstrukcemi a technologiemi. Stejně tak, jako musí tyto podmínky plnit naše společnosti, platí to samé pro ostatní země Evropské unie.
Jak nám dále sdělil Miroslav Novotný, účastníci jednání byli zajedno v tom, že bychom si měli chránit vlastní firmy, stejně jako zahraniční firmy chrání svoji pozici a zaměstnanost vlastních pracovníků. Podle slov Miroslava Novotného je proto nepochopitelná aktivita některých našich úředníků, kteří některé doporučené postupy EU okamžitě převádějí do dokumentů a vyhlášek. Další jednání budou pokračovat.
Zdeňka Sládková

Právě přítomno: 262 hostů a žádný gestor