Ve středu 22. 4. 2015 proběhla v kongresovém sále Hotelu Olšanka v Praze na Žižkově pod záštitou Správy železniční dopravní cesty, s. o., (SŽDC) studentská konference. Na rozdíl od loňského velmi úspěšného ročníku, kdy se řešila pouze budoucnost železnice, se letošní ročník úzce zaměřil přímo na regionální dráhy a jejich budoucnost.

Konference se zúčastnilo 65 vybraných studentů několika středních a vyšších oborných škol. Nejvíce zastoupeny byly střední školy, mimo jiné například Střední škola železniční, technická a služeb Šumperk. Studenti v průběhu přednášek mohli pokládat své dotazy prostřednictvím webu a také této možnosti náležitě využívali. Ostatně tyto dotazy byly promítány na interaktivní tabuli nad pódiem a každý z mluvčích z nich vybral několik, které zodpověděl. Stejně tak i mluvčí měli možnost dotázat se studentů na to, co je zajímá. Každý student pak měl při sobě hlasovací terminál, na němž stiskl příslušné tlačítko a mohl se tak bezprostředně zapojit do ankety, jejíž výsledky byly okamžitě známy.
Na druhém ročníku konference promluvili (v dopoledním programu): Ing. Pavel Surý, generální ředitel SŽDC, Ing. Mojmír Nejezchleb, náměstek generálního ředitele SŽDC, Ing. Jiří Horský, ředitel Kordis, JMK, prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D., profesor Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice a Dr. Libor Lochman, výkonný ředitel CER. V odpolední části pak Ing. Pavel Koucký, personální ředitel SŽDC, Ing. Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD, Ing. Tomáš Slavíček, generální ředitel SUDOP Praha a Ing. Antonín Blažek, Ph.D., generální ředitel VUZ. Celou akci moderovali Ing. Jakub Ptačinský a Ing. Tomáš Drvota, kteří běžně zastupují funkci tiskového mluvčího a vedoucího oddělení komunikace s veřejností.
Jako první ke studentům promluvil Ing. Pavel Surý, generální ředitel SŽDC, ale také železničář tělem i duší. Díky svým mnohaletým zkušenostem na nejrůznějších pozicích spojených s dráhou je skutečně člověkem na svém místě, který rozumí jak organizačním záležitostem hodným ředitele, tak i řadovému zaměstnanci.
Primárním tématem přednášky Ing. Surého byla vize regionální železniční sítě SŽDC. Ing. Surý svou řeč uvedl obecným vyzvednutím regionálních tratí, které - ačkoli na nich není tak vysoká frekvence jako na ostatních tratích - jsou velmi důležité. Pavel Surý dále připomněl, jakých úspěchů dosáhlo SŽDC v předchozích letech, ať už jde například o výstavbu nových zastávek, vybudování přestupních terminálů (ten nejnovější vznikl v Břeclavi), či o spolupráci s regiony. Vedle toho se studenti dozvěděli i mnoho dalšího a také některé vize. Do dnešních dnů se mnoho finančních prostředků investovalo do koridorů, vize pro další roky je jasná. Jedním z budoucích projektů je totiž odstraňování propadů rychlosti na nekoridorových tratích a dále napojení letišť na železnici.
Nejaktuálnější počin v tomto ohledu je dovedení dráhy na Letiště Leoše Janáčka v Ostravě, kde byla minulý týden otevřena železniční stanice spolu s nově vybudovanou tratí. Další na řadě bude „nekompromisně" podle Pavla Surého Letiště Václava Havla a také Letiště v Brně.
Mimo spojování dráhy s letišti je ale také nutné předcházet nehodám. Ing. Surý si je dobře vědom nebezpečí, které číhá nejen na neopatrné civilisty, ale i na železničáře v případě přejezdů, kterých je po celé České republice kolem 8000, z nichž je zhruba 50 % nechráněných. Poměrně nízká čísla nehod za rok 2014 však nesmí být přeceňována. Spíše naopak - i přes 173 nehod, z nichž „pouze" 42 skončilo smrtí, je nutné bezpečnost na nechráněných přejezdech zvyšovat a snažit se počet nehod co nejvíce přiblížit nule. „Můžeme mluvit o obrovském štěstí, že při poslední nehodě 24. 3. 2015, kdy se na trati Obrataň - Chýnov srazil osobní vlak s polským kamionem, nepřišel nikdo o život," zdůraznil Pavel Surý.
Kromě výše vyjmenovaných témat mohli účastníci konference shlédnout prezentaci s různými fotografiemi, grafy a informacemi, které byly velmi zajímavé. Snad nejzajímavějším snímkem byla vize české železnice v roce 2050, čehož se snad mnozí z přítomných studentů dočkají. Podle Ing. Surého se pro železnici chystalo pracovat více než 75 % studentů, kteří se konference v Hotelu Olšanka zúčastnili.
Veronika Vrzalová

Právě přítomno: 445 hostů a žádný gestor