Informace o stavu členské základny, hodnocení oslav 25 let OSŽ, či návrh vzdělávacích aktivit na první pololetí (školení BOZP je z důvodu termínové kolize přeloženo na září), to vše (a mnohé další) bylo na programu v rámci bodu „kontrola plnění úkolů" hned v úvodu jednání Ústředí OSŽ v úterý 28. dubna 2015. Až poté přišly na řadu „Informace ze zásadních jednání".

Úvod tohoto bodu patřil především pondělní (27. 4. 2015) Tripartitě. Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který jednání Ústředí OSŽ řídil, mimo jiné kritizoval nedostatky v oblasti přípravy čerpání evropských fondů v letech 2014-2020. „U silniční i železniční dopravy je tam (v oblasti schvalování) zatím nula procent, ale podle vyjádření náměstka ministra dopravy Ing. Kamila Rudoleckého bude sto procent schváleno do konce června letošního roku," uvedl Jaroslav Pejša s tím, že i další informace, z oblasti sociální péče, byly doslova tristní. „Na tripartitě bylo konstatováno, že zdravotní pojišťovny nehradí celou zdravotní péči, poskytovanou v ústavech sociální péče. Až takhle jsme to dopracovali," dodal.
V rámci bodu Informace ze zásadních jednání byla ještě řeč o výběrovém řízení na Pošumavské linky (František Vopátek přečetl písemnou odpověď premiéra Bohuslava Sobotky na jeho interpelaci, která zazněla na slavnostním zasedání Ústředí OSŽ letos v březnu; bylo také konstatováno, že Jihočeský kraj všechny námitky zamítnul a proto České dráhy podaly stížnost na ÚOHS), či o výběrovém řízení na linku Plzeň – Most, kde je termín pro přihlášení 8. 9. 2015. „Na dozorčí radě (ČD) jsme byli Ing. Štěpánem ubezpečeni, že žádné z prodlení nehrozí," sdělil předseda OSŽ. V souvislosti s Pošumavskými linkami pak znovu zazněla informace o možnosti OSŽ angažovat se v krajských volbách v roce 2016. „Vážně uvažujeme o sestavení vlastní kandidátky. Jak se zdá, zájem by byl i z jiných krajů," uvedl Jaroslav Pejša s tím, že zájem spolupracovat s OSŽ v této záležitosti už deklaroval Lékařský odborový klub či Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy. Předseda OSŽ plánuje v letních měsících projet regiony v ČR a zmapovat zájem členů OSŽ angažovat se (za OSŽ) v krajských volbách. „V září vás budu informovat. Nebyla by to jen kandidátka OSŽ nebo ASO, ale nějaká společná platforma, za kterou by zájemci kandidovali ve volbách," doplnil.
O jednáních na SŽDC, respektive o uzavírání dohod při stanovení výkonových odměn na jednotlivých oblastních ředitelstvích, informoval místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý. „Mám pro vás dvě zprávy: jednu příznivou a jednu nepříznivou. S jednou jedinou výjimkou (OŘ Plzeň) se dohody ve věci výkonových odměn podařilo všude uzavřít. Tolik příznivá zpráva a teď ta nepříznivá: u Směrnice č. 75, posuzování psychické způsobilosti k výkonu vybraných zaměstnání, zatím ke shodě nedošlo."
O přerozdělení kladného hospodářského výsledku (ve výši 39 milionů korun) ve prospěch Sociálního fondu, o aplikaci výjimek z interní normy KV-1-B/2008, či o „limitované" přesčasové práci, respektive o neobsazování směn zaměstnanci letmo, mluvil poté předseda Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo Radek Nekola. A zejména kritizoval záměr společnosti redukovat počet nakládkových míst.
V další části hovořil místopředseda OSŽ Miroslav Novotný o spolupráci se Sdružením nájemníků, respektive o vypracování stanoviska ke koncepci sociálního bydlení. „Konečně, po 13 letech, se nám podařilo dosáhnout toho, že je tato koncepce vypracována," konstatoval. Informoval také o veřejném projednávání problematiky týkající se železniční infrastruktury. Konkrétně o diskusním fóru na ministerstvu dopravy na téma: „Analýza přirozených monopolů výrobců jednotlivých součástí dráhy". „Vidíme to jako útok na zavedené dodavatelské firmy! Stále však čekám na odpověď na dopis, kterým jsem připomínkoval tuto analýzu," dodal Miroslav Novotný.
Informace ze zásadních jednání poté doplnil i čerstvou zprávou z jednání odborových centrál se zaměstnavatelem na Českých drahách (28. 4. 2015) tajemník PV OSŽ při ČD Antonín Leitgeb. „Existuje vážná hrozba, že z důvodu prudkého nárůstu přesčasové práce, pramenící z velkého rozsahu výluk, budou České dráhy na podzim nuceny upravit čerpání KOP a dovolených a to z důvodu snížení přesčasové práce," uvedl a dodal: „Situace je kritická, nárůst přesčasové práce a nákladů na náhradní autobusovou dopravu z důvodu zvýšené výlukové činnosti je skutečně enormní."
V závěrečné části jednání pak členové Ústředí OSŽ vyslechli zprávu jednatele (Dr. Kaprálek) a členů dozorčí rady CK ČD travel, s. r. o., k činnosti společnosti v roce 2014 a také informaci předsedy Revizní komise OSŽ Pavla Fraňka o činnosti Revizní komise OSŽ v uplynulém období.
Michael Mareš

Právě přítomno: 382 hostů a žádný gestor