Přesně před týdnem, ve čtvrtek 28. 5. 2015 ve 13.37 h, se na železniční přejezdu v Bratkovicích na trati 200 střetl osobní vlak jedoucí z Berouna do Protivína (Regionova) s osobním automobilem.


Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. Při nehodě byl usmrcen řidič osobního automobilu (1976) a celkově byla škoda odhadnuta na 600 000 Kč (310 000 Kč automobil, 150 000 Kč vlak, 150 000 Kč trať). Šetřením na místě mimořádné události bylo zjištěno, že přejezdové zabezpečovací zařízení bylo v době nehody v činnosti. Provoz na trati byl obnoven po více než třech hodinách. Tolik strohá fakta Drážní inspekce.
Pro rodinu zesnulého řidiče nepochybně tragická událost, zvláště pokud je pravda, že osobním vlakem cestovala dcera řidiče, který při nehodě zahynul. Nejčastější příčinou střetnutí na přejezdech je nerespektování výstražného zabezpečovacího zařízení, případně nedovolené vjetí/vejití na železniční přejezd v době, kdy se k němu blíží vlak. To je zřejmě příčinou i této nehody, která se udála na jinak přehledném železničním přejezdu. Podle neoficiálních informací řidič osobního auta možná nedobrzdil i z důvodu, že ho vozík se dřívím dotlačil pod vlak. To však zatím není potvrzeno. „Jak tomu bylo v tomto konkrétním případě a zda bylo vozidlo na přejezd dotlačeno vozíkem s dřívím, bude jasné, až po dokončení šetření události," sdělil mluvčí Drážní inspekce Mgr. Martin Drápal.
Tragická událost tak trochu vybočuje ze statistik Drážní inspekce. V porovnání s předchozími lety totiž Drážní inspekce v letošním roce (k 4. červnu) prozatím zaznamenala nejnižší počet nehod na železničních přejezdech. „Současně evidujeme i nejnižší počet usmrcených při těchto nehodách," dodal Mgr. Martin Drápal.
Michael Mareš