V každém z osmi bodů, které byly na programu jednání představenstva OSŽ, které zasedalo v úterý 18. 8. 2015 v Domě Bohemika, se tentokrát našel nějaký problém, který vyvolal živou až bouřlivou diskusi.


Ať už šlo například o projekt, respektive o Participaci na společném projektu ETF a CER „Propagace zaměstnanosti a kvality práce na železnici v Evropě – Atraktivita zaměstnání na železnici“ (a to v rámci bodu kontrola plnění úkolů/organizační záležitosti), či o informaci o „konci“ libereckého FEREXu, jediného tuzemského výrobce zdrží, nebo o možném rušení jednotlivých vozových zásilek ve společnosti ČD Cargo (obojí v rámci bodu Informace ze zásadních jednání). Aby byl úvodní informativní blok úplný, zbývá dodat, že představenstvo OSŽ mimo jiné projednalo i návrh letní rekreace v apartmánovém domě Orion v Řecku a schválilo předložené návrhy zahraničních pracovních cest a výprav na nejbližší mezinárodní mistrovství USIC.
A nyní k jednotlivým bodům podrobněji. PhDr. Helena Romanova informovala o tématech, která byla v rámci společného projektu ETF a CER na poslední schůzce v Bruselu probírána. Hlavním tématem byl tentokrát mediální obraz železnice v jednotlivých státech EU. „V případě České republiky to byla z padesáti procent černá kronika, zbytek tvořily informace typu: co se udělalo pro vozíčkáře, nostalgické jízdy a podobné aktivity,“ uvedla PhDr. H. Romanova.
Podrobnější informace poté zazněly k situaci ve společnosti ČD Cargo, a to navzdory tomu, že se zatím nesešla dopravní tripartita a ani koaliční rada o situaci ve společnosti ČD Cargo dosud nejednala. „Přitom na stole leží materiál, který říká, co se stane, když – například budou zrušeny jednotlivé vozové zásilky,“ uvedl předseda Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo a místopředseda OSŽ Radek Nekola s dovětkem, že ministerstvo (dopravy) si v minulých dnech vyžádalo ještě doplnění tohoto materiálu (respektive vizualizace). „Tento materiál je nyní na ministerstvu dopravy a pan ministr zřejmě čeká na rozhodnutí koaliční rady, která se zatím nesešla, ale pokud vím, měla by zasednout příští týden. Patrně se čeká, že tento orgán vydá nějaké resumé.“
O situaci u nedrážních organizací pak v bloku Informace ze zásadních jednání informoval místopředseda OSŽ Miroslav Novotný. Jak mimo jiné uvedl, byla v minulých dnech za účasti zprostředkovatele ve společnosti AZ Servis uzavřena kolektivní smlouva. „Kolektivní smlouva je uzavřena a platí včetně všech benefitů s jednou výjimkou - dovolené, která byla zkrácena o dva dny (na 23 dnů dovolené namísto 25 dnů). Naopak došlo k navýšení příspěvku na důchodové a penzijní připojištění.“ Miroslav Novotný informoval také o situaci v Dopravním zdravotnictví (kolektivní vyjednávání probíhá; zaměstnavatel přišel s dalším návrhem, kterým navyšuje částku do tarifu; s tím ale nesouhlasí druhá odborová centrála, která jej považuje za nedostatečný), a především pak ve společnosti FEREX Liberec. „FEREX Liberec skončil, zaměstnanci jsou na úřadu práce. Situace ve společnosti se vyhrotila po další pokutě za nedodržení hygienických limitů (vadné odsávání),“ uvedl Miroslav Novotný a dodal: „Přijde mi to přinejmenším podivné, protože jen polovina z té částky, kterou firma dostala na pokutách, by stačila na odstranění těch závad. Vypadá to jako účelový krok.“
Informace o osudu libereckého FEREXu vzbudila mezi členy představenstva OSŽ, a to zejména těch, kteří jsou v Dozorčích radách ČD a ČD Cargo, pochopitelně zděšení - v Česku totiž není jiný výrobce brzdových špalků (zdrží). Situací ve FEREXu Liberec se bude 15. 9. 2015 zabývat i Nedrážní republikový výbor OSŽ (NeRV).
V další části informovali předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša a I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun o „hitu“ posledních měsíců (převodu drážních budov z ČD na SŽDC), který v těchto dnech opět hýbe dráhou. „Zatím nepadlo konečné rozhodnutí a zřejmě hned tak nepadne,“ shrnul Vladislav Vokoun. O situaci ohledně výběrového řízení na provozování drážní dopravy na Šumavě pak informoval předseda OSŽ Jaroslav Pejša: „Ve čtvrtek 6. srpna vydal Jihočeský kraj rozhodnutí o tom, že znovu vybral společnost GW Train Regio (Jihotrans), jako vítěze soutěže na provoz na třech šumavských tratích. Ke druhému rozhodnutí došlo z důvodu, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal 29. června rozhodnutí, kterým zamítl 38 z 39 námitek podaných Českými dráhami,“ uvedl předseda OSŽ s tím, že tou jedinou námitkou, kterou ÚOHS uznal, byla ta, že nabídka GW Train Regio byla podstatně levnější, než nabídka Českých drah, tedy zda z tohoto titulu je nabídka společnosti GW Train Regio vůbec reálná. „Jihočeský kraj ale 6. srpna vydal rozhodnutí, že to reálná cena je a že na tom trvá. Budeme tudíž požadovat, aby České dráhy podaly proti tomuto rozhodnutí námitku v termínu do 21. srpna k Jihočeskému kraji a zároveň aby podaly rozklad i vůči rozhodnutí ÚOHS z 29. června ve věci zamítnutí 38 jejich námitek.“
V závěru bloku „Informace ze zásadních jednání“ informoval místopředseda OSŽ a předseda Podnikového výboru OSŽ při SŽDC Mgr. Martin Malý o pravidelném jednání zástupců odborových centrál se zaměstnavatelem, které proběhlo v pátek 14. 8. „Byl nám předložen návrh nové kolektivní smlouvy na roky 2016-2018. Tedy na tři roky stejně jako vloni; my bychom tento návrh tříleté platnosti podporovali, ale některé jiné odborové centrály byly v minulých letech zásadně proti,“ řekl Martin Malý s tím, že odborové centrály musí do 11. 9. předložit zaměstnavateli společné stanovisko k tomuto návrhu. „Za tímto účelem se 7. 9. na Bohemice sejdou odborové centrály a zkusíme takové společné stanovisko dát dohromady. Jaký postoj k tomuto návrhu zaujme OSŽ, rozhodne Podnikový výbor OSŽ při SŽDC na svém výjezdním zasedání ve dnech 20. a 21. 8. v Benešově u Prahy,“ dodal.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 200 hostů a žádný gestor