Pětipodlažní budova CDP Praha již stojí na Balabence, v trianglu tratí Praha-Libeň - Praha hl. n., Praha-Libeň – Praha-Holešovice a Praha hl. n. – Praha-Vysočany. Po vstupu kolem recepce v přízemí najdete šatny pro zaměstnance, prostory pro gastroprovoz a kanceláře pro administrativní zaměstnance s velkou zasedací místností. První patro je vyhrazeno pro kompletní technologie nejenom pro zapojení traťových úseků, ale i pro provoz samotné budovy. Ve druhém, třetím a čtvrtém patře jsou rozmístěny sály, ze kterých bude řízen provoz.

„Ve druhém patře je umístěn i cvičný sál, kterým si projdou všichni, kteří se samotným řízením jednotlivých traťových úseků budou zabývat. Obsazování jednotlivých sálů bude postupné, tak jak bude dobudovávána potřebná technologie na těchto úsecích,“ přibližuje tajemník PV OSŽ SŽDC Miloš Paleček.
Zkušební provoz budovy začne 18. ledna, podle plánovaného harmonogramu by se první zaměstnanci úseku Beroun (mimo) – Rokycany měli jít zacvičovat do cvičného sálu v průběhu měsíce února. Začátkem března by se pak měli přesunout na svůj tzv. "ostrý sál", tedy na své nové pracoviště, které by již mělo být aktivováno. „Po uvolnění cvičného sálu se na něj přijdou zacvičovat vybraní zaměstnanci z traťového úseku Praha–Uhříněves (mimo) až Olbramovice, kteří po cca měsíčním zacvičení přejdou do svého sálu. A po nich kolegové z traťového úseku Česká Třebová (odbočka Zádulka) až Kolín,“ dodává Miloš Paleček s tím, že toto opatření se zatím netýká zaměstnanců železničních stanic Česká Třebová, Brandýs nad Orlicí a Pardubice. „Ti by se měli na svá pracoviště přesunout koncem května a uvolnit místo kolegům z traťového úseku Kolín (mimo) až Kralupy nad Vltavou (mimo). To by měl být konec první etapy plánované na letošní rok.“
Provoz na těchto traťových úsecích by v rámci této první etapy mělo řídit 109 pracovníků na pozici traťový dispečer a 36 na pozici operátor.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 305 hostů a žádný gestor