Řídící výbor Českých drah včera (4. 2. 2016) posvětil chystaný převod budov na Správu železniční dopravní cesty, na základě usnesení vlády ČR č. 1071 ze dne 21. prosince 2015 schválil záměr převodu části závodu „Železniční stanice“ do majetku Správy železniční dopravní cesty, s. o. Výbor se podle dostupných informací nezabýval cenou, pouze odsouhlasil věcný záměr.

Členové výboru podle serveru E15 ale transakci podmínili tím, že musí být dodrženy principy péče řádného hospodáře, tedy že prodej musí být ekonomicky výhodný a v souladu s obchodními zájmy ČD. Řídící výbor ČD uložil Představenstvu ČD, a. s., a Dozorčí radě ČD, a. s., aby pokračovaly v procesu zajištění transakce, „jestliže to bude pro akciovou společnost ČD ekonomicky výhodné i s ohledem na budoucí strategii rozvoje společnosti a pokud to bude v souladu s obhajitelným obchodním zájmem ve smyslu paragrafu 51 odst. 1, zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, a s principem péče řádného hospodáře ve smyslu paragrafu 159 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník".
Za převod nemovitostí v hodnotě 3,24 miliardy korun tak i nadále nese zodpovědnost představenstvo ČD a Dozorčí rada Českých drah. „Pro mě se včerejším verdiktem řídícího výboru nezměnilo vůbec nic, nezaznělo totiž nic, co by změnilo můj názor, že prodej za těchto podmínek není pro České dráhy dobrý,“ reagoval po telefonu I. místopředseda OSŽ a člen Dozorčí rady ČD Vladislav Vokoun.
Michael Mareš

 

Právě přítomno: 326 hostů a žádný gestor