Seznam nepovinně místenkových komerčních vlaků ČD, na které si budou muset od úterý 1. 3. 2016 držitelé železničních průkazek ČD i ZSSK nechat před jízdou vystavit evidenční lístek, čítá celkem 30 pravidelných celoročních vlaků plus 4 vlaky (dva páry) posilové na DNY NATO. Od 1. března 2016 budou mít držitelé jízdních výhod za povinnost si před jízdou na tyto vyjmenované komerční vlaky ČD opatřit tzv. „evidenční lístek“. Vystavení přes internet nebo na pokladní přepážce ČD či v přípojném vlaku bude zdarma, při vystavení vlakovým personálem ale držitel železniční průkazky zaplatí v komerčním vlaku doplatek 20 Kč.

Pro někoho je to částka zanedbatelná, pro jiného velká suma. Mnozí železničáři však toto opatření vnímají jako zbytečné. Možná i proto se téma „evidenčních lístků“ dostalo v pondělí 22. 2. 2016 až na jednání Ústředí OSŽ. „Za týden to má fungovat a dnes ještě nikdo neví, jak přesně!“, zazněla jedna z výhrad.

Podle tiskového mluvčího ČD Petra Šťáhlavského je ale systém na vydávání evidenčních lístků připraven a odzkoušen. A stejná situace je prý také u eShopu. „Vše by tedy mělo proběhnout k termínu spuštění přepravy s evidenčními lístky v komerčních vlacích bez komplikací. Během března plánujeme rozšířit možnost pořízení evidenčních lístků nejen na pokladnách, u průvodčích a na eShopu, ale také v aplikaci pro chytré mobilní telefony Můj vlak,“ uvedl.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 237 hostů a žádný gestor