České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v pátek 24. 6. 2016 podepsaly smlouvu o převodu nádraží v hodnotě 3,3 miliardy korun. SŽDC takto získá zhruba 1500 nádražních budov a 316 zaměstnanců, kteří se o ně starají.

Fyzicky nabyde převod části závodu Českých drah účinnosti k 1. červenci, řekl na dnešním setkání s novináři předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. Převod nádraží od národního dopravce ČD ke státnímu správci infrastruktury SŽDC schválila vláda už koncem loňského roku a následně jej potvrdily i všechny orgány Českých drah. Od převodu nádražních budov si stát slibuje zlepšení údržby často zanedbaných stanic. SŽDC může na jejich opravy čerpat více peněz z fondů EU než České dráhy, které jsou akciovou společností, byť rovněž v majetkem státu. Na rozdíl od Českých drah, které mohou z dotací do oprav vložit maximálně 40 % z evropských peněz, SŽDC může dosáhnout až na 85% dotaci. Během dvou měsíců provedou zaměstnanci SŽDC inventarizaci nového majetku, kupní cena se poté může ještě drobně změnit, uvedl mluvčí správy železnic Jakub Ptačinský.České dráhy plánují část získaných peněz použít na snížení zadlužení a část na modernizaci provozu. „V posledních letech se investovalo zejména do nákupu kolejových vozidel, nyní budeme investovat do zázemí pro zaměstnance,“ uvedl Krtek. Peníze tak budou směřovat na modernizaci vlakových dep a opraven, nákup nových strojů a obecně na zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců. SŽDC má pro letošní rok připravenu pro první vlnu oprav asi jednu miliardu korun a ještě letos hodlá zahájit opravy asi na 60 vytipovaných nádražích.

Součástí prodeje nádražních budov má být i pražské hlavní nádraží, naopak se netýká pražského Masarykova nádraží nebo hlavního nádraží v Brně. U Masarykova nádraží nejsou vyřešeny vlastnické vztahy a převod brněnského nádraží komplikuje nedořešená otázka přesunu stanice do jiné lokality.Tato nádraží by měla být součástí převodu dalšího balíku majetku. Kromě nich se mluví rovněž o převodu některých prvních nástupišť ve stanicích, která rovněž nejsou součástí nynějšího převodu. Další položkou pak mají být pozemky pod kolejemi

P.S.

zdroje E15 a aktualne.cz