Dne 20.července proběhla ve Vládním salónku na hlavním nádraží v Praze tisková konferece SŽDC a ČD, kde společně prezentovaly nové i stávající prvky pro usnadnění orientace zrakově postižených.

Za SŽDC, nádraží a zastávky promluvil Pavel Surý „Naším cílem je realizovat takové informační a technologické prvky, které povedou k co největšímu zapojení nevidomých do běžného života. V současné době jsou v nově rekonstruovaných stanicích instalovány prostorové a informační panely s informacemi o vlacích v maximální výši 160cm. Samozřejmostí také jsou hlasové čtečky a konektory pro sluchátka, stejně jako akustické majáčky.“ Na tiskové konferenci byly představeny i nové tabulky, které usnadní orientaci nevidomým. Tyto tabulky, obsahující informace o řazení sektorů na nástupišti, budou umístěny ve výši 140cm v blízkosti tabulek s Braillovým písmem. Cena jedné takové tabulky je přibližně 3tisíce korun. České dráhy rozpracovaly program pro nevidomé v zastávkách zejména na koridorech, a SŽDC v tomto prohlubování hodlá pokračovat. České dráhy chtějí usnadnit nevidomým pohyb po vlacích, a proto je valná většina vlaků, kromě starých motorových jednotek, vybavena audiovizuálním systémem, který přináší hendikepovaným informace o zastávkách, jízdě vlaku a případných mimořádnostech. Ve všech vlacích jsou umístěny štítky v Braillově písmu. Michal štěpán z představenstva ČD, odpovědný za osobní dopravu, uvedl pro zajímavost: „Sledujeme vysoký nárůst cestujících s různým postižením. Jen letos jsme přijali do objednávkového systému již přes 3200 žádostí o přepravu lidí s hendikepem, zejména vozíčkářů, to je nárůst o 1/3 oproti loňskému roku. Snažíme se postiženým vycházet vstříc, a proto máme i speciálně školený personál, který je vždy ochoten pomoci.“ Sám si pak vyzkoušel, jaké to je, pohybovat se po peróně pouze za pomoci slepecké hole . Mezi novinky, připravované ČD, patří i úprava webových stránek, které budou schopny transformovat informace do hlasové formy pomocí čtečky. V příštím roce se společnost chystá rozšířit služby kontaktního centra také o komunikaci pomocí telefonu se sluchově postiženými.

Za nevidomé promluvili i zástupci Nadačního fondu Mathilda. „Velmi oceňujeme snahu ČD i SŽDC o přiblížení cestování nevidomých široké veřejnosti. Cestování vlakem se stává pro nevidomé v posledních letech mnohem méně náročné, díky hmatovým i akustickým prvkům. Velkými pomocníky pro nevidomé jsou i asisteční psi.“ uvedl Luboš Krapka. Na závěr při příjezdu vlaku od Berouna si mohli zúčastnění vyzkoušet nástup do vlaku a nalezení místa k sezení za asistence vodícího psa a slepecké hole.

-PBS-

Právě přítomno: 269 hostů a žádný gestor