Ve čtvrtek 8. září 2016 se v sídle OSŽ uskutečnilo jednání celostátního výboru předsedů dep kolejových vozidel. Na programu jednání, které řídila tajemnice PV OSŽ ČD, a. s., Věra Nečasová, byla prezentována zpráva o zpracované „Analýze a stavu činností opravárenství ve skupině ČD, a. s.“, týkající se zhodnocení stavu a úrovně železničních opraven ve společnostech ČD, a. s., ČD Cargo, a. s., a DPOV. Tato „Analýza“ navázala na mapování opravárenství, které proběhlo v roce 2014.

Dalším a patrně nejdůležitějším bodem byla informace o rozhodnutí Představenstva ČD, a. s., oddělit údržbu od provozu ve stávajících pěti depech kolejových vozidel. Úvod tohoto bodu patřil informaci o jednání pracovní skupiny pro opravárenství, svolanou členem Představenstva ČD, a. s., Mgr. Františkem Burešem dne 29. srpna 2016. Na tomto jednání byli členové pracovní skupiny mimo jiné seznámeni se záměrem odčlenit provoz od údržby k datu 1. 1. 2017. Na jednání celostátního výboru se rozpoutala rozsáhlá diskuse k tomuto tématu. Zaznívala rezolutní negativní stanoviska o vzniklých problémech, které by toto rozhodnutí přineslo do každodenního pracovního života. Celostátní výbor předsedů DKV přijal usnesení směřované zaměstnavateli a členům PV ČD, a. s., kteří zastupují opravárenství.

„Místo drobení podniku se zabývejme okamžitým a urychleným řešením nedostatku pracovníků v opravárenství. Již nyní bojujeme s nedostatkem zaměstnanců, kteří nám chybí v každodenním plnění úkolů. Ještě chvíli a bude po opravárenství,“ konstatovali účastníci jednání.

 

Pro informaci uvádíme i celé znění usnesení:

Usnesení celostátního výboru předsedů ZO OSŽ DKV při PV OSŽ ČD, a.s., ze dne 8. září 2016

 

Na základě materiálu, který byl předmětem diskuse jednání pracovní skupiny dne 29. srpna 2016 a jehož obsahem je také návrh na odčlenění provozu od údržby k datu 1. 1. 2017, se celostátní výbor předsedů ZO OSŽ DKV při ČD, a. s., usnesl na tomto stanovisku a doporučení pro členy PV OSŽ při ČD, a. s.

I. České dráhy jsou v současné době ve složité situaci, kdy dobíhají uzavřené smlouvy ve veřejném závazku a zároveň se připravují nové smlouvy od roku 2019. Obtížnost závisí na tom, že není zřejmé, jaké služby budou krajem a státem po ČD, a. s., vyžadovány po vypršení stávajících smluv.

II. Z výše uvedeného jsme přesvědčeni, že odčlenění provozu od údržby by za této situace a v této době působilo zcela kontraproduktivně, a přes veškeré úsilí managementu by mohlo mít zásadní negativní dopady do celého opravárenství. Dle našich zkušeností dojde, mimo jiné k narušení synergií, zvýšení administrativy, což povede ke zhoršení služby s hrozbou následných sankcí od objednatelů a negativnímu náhledu cestujících.

III. a) Požadujeme, aby do doby vyjasnění situace závazku veřejné služby po roce 2019 a role ČD, a. s., Představenstvo ČD, a. s., nerealizovalo fyzické odčlenění provozu od údržby.

III. b) Nadále požadujeme předložení koncepčního materiálu budoucnosti opravárenství na ČD, a. s.

IV. Požadujeme svolání pracovní skupiny v dohodnutém termínu, nad problematikou udržení stávajících zaměstnanců a řešení náboru pracovníků pro opravárenství v budoucích letech.

 

Věra Nečasová, tajemnice PV OSŽ ČD, a. s.
 

Právě přítomno: 376 hostů a žádný gestor