Vážený pane předsedo, vážený pane prezidente,
děkuji za Váš podnět týkající se železniční dopravy a záměru na zřízení tzv. „státní půjčovny vozidel“. Souhlasím s tím, že způsob, jakým budou pořízena nová kolejová vozidla a jak bude osobní železniční doprava dále zajištěna, je strategické rozhodnutí s potenciálními dlouhodobými dopady na celý sektor a logicky tudíž i na národního dopravce, České dráhy, a. s.

Vláda musí, podle mého názoru, rozhodnout bez zbytečného otálení zejména o způsobu pořízení nových vozidel. Vzhledem k tomu, že mezi vládními koaličními stranami dosud nebylo nalezeno jednotné stanovisko, které by odpovídalo našim závazkům v koaliční smlouvě, považuji jednání na úrovni vedení koaličních stran za adekvátní a v nejbližší době jej budu iniciovat.
Rád bych Vás v této souvislosti ubezpečil, že hodlám i nadále železniční dopravě věnovat velkou pozornost a v této souvislosti jsem také již požádal ministra dopravy, aby do konce roku 2016 předložil vládě po předchozím projednání v orgánech ČD, a. s., strategii rozvoje této společnosti pro budoucí období, kde by vedle zhodnocení současného stavu společnosti byl předložen vládě i rozvojový plán pro jednotlivé oblasti hospodaření ČD, a. s.


Mgr. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR
 

Právě přítomno: 331 hostů a žádný gestor