Vláda ve středu 31. 8. 2016 schválila návrh na zavedení čtyř párů expresních vlaků z Prahy do Lince. Zastavovat budou pouze v Táboře a Českých Budějovicích a jezdit začnou denně od nového jízdního řádu. Díky úspěšné modernizaci čtvrtého železničního koridoru a minimu zastávek se jízdní doba mezi Prahou a Lincem (na snímku) výrazně zkrátí, trvat má 4 hodiny a 10 minut.

„Čtvrtý koridor je již na řadě míst modernizován, stát do něj investoval významné finanční prostředky a celou cestu do Lince lze zkrátit o zhruba 40 minut. Nasazení vlaků vyšší kvality, s rychlostí nad 140 km/h, je tedy zcela logický krok, který zvýší komfort cestujících. Tento postup je v souladu se zákonem a chceme, aby od prosince expresy jezdily. Je to dobrá zpráva pro všechny cestující. Investice, které jsme dali do modernizace, tak mají svůj reálný výsledek," uvedl ministr dopravy Dan Ťok v tiskové zprávě Ministerstva dopravy ČR.
V současné době železniční spojení do Rakouska zajišťují rychlíkové spoje, které zároveň obsluhují i menší města na trase mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Vlaky do Lince jedou v průměru 61kilometrovou rychlostí a nejsou vůči autobusům konkurenceschopné. Ty trasu z Prahy do Lince urazí za tři hodiny a 50 minut, tedy o hodinu rychleji než vlak.
Plánované kroky by kromě zvýšení komfortu cestujících na trati z Prahy do Tábora a Českých Budějovic měly přinést i zvýšení jejich počtu. Z Prahy by nové expresní vlaky měly od poloviny prosince vyjíždět v 6 h, 10 h, 14 h a 18 h. Současně ale zůstanou zachovány rychlíky z Prahy do Českých Budějovic obsluhující menší města, a to v 60minutovém intervalu ve špičce a dvouhodinovém mimo špičku. Kromě nynějších zastávek ministerstvo dopravy u tohoto druhu spojů plánuje rozšířit zastavení o Planou nad Lužnicí.
Nové expresní spoje Praha – Linec budou provozovat České dráhy a měly by na nich být nasazovány lokomotivy řady 380 a modernizované klimatizované vozy EC/IC řad Aee, Bee a Bdpee. „Nejedná se tedy o novou linku, ale pouze o rozšíření služeb o expresní segment na lince, kterou podle smlouvy objednáváme u Českých drah,“ potvrdil Tomáš Neřold, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí Ministerstva dopravy ČR.
Vzhledem k tomu, že jízdní řád 2017 je stále v přípravě, včetně oběhů souprav, a může ještě dojít ke změnám, nechtějí České dráhy zatím informaci o typu nasazených vozidlech na expresní spoje potvrdit. „Stále hovoříme o plánovaných nebo předpokládaných vozidlech. O dalších detailech a rozsahu služeb ve vlacích proto budeme informovat později, ovšem v dostatečném předstihu před zahájením platnosti JŘ 2017,“ dodal Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení GŘ ČD.
Michael Mareš, s využitím tiskové zprávy Ministerstva dopravy ČR
 

Právě přítomno: 247 hostů a žádný gestor