Také letos za prvních 9 měsíců roku se potvrzuje dlouhodobý trend růstu zájmu o služby národního železničního dopravce Českých drah. Společnost za prvních 9 měsíců letošního roku přepravila 128,96 milionů cestujících, tedy skoro o 2 miliony cestujících více (+1,5 %), než za stejné období loňského roku. Ještě rychleji se zvyšoval přepravní výkon, který dosáhl 5514 milionů oskm, tedy o 3,5 % více než loni za stejné období.

„Rostoucí počet cestujících zaznamenáváme jak ve vnitrostátní, tak v mezistátní dopravě. Především jde o linky, kde jsme modernizovali své soupravy nebo výrazně zkrátili cestovní časy,“ uvedl předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. „Ve vnitrostátní dopravě sledujeme větší zájem o cestování vlakem například na relacích Praha – Plzeň – Cheb, Praha – České Budějovice, Praha – Brno nebo Praha – Ostravsko. V mezistátní dopravě se nejlépe daří linkám z České republiky do Rakouska a Německa. Citelný počet nových cestujících sledujeme také v příměstské dopravě ve velkých aglomeracích, kde je cesta vlakem rychlejší než popojíždění autem v kolonách.“
Národní železniční dopravce eviduje rostoucí počet cestujících již od roku 2010. Za tu dobu stoupl počet zákazníků ze 163 milionů na 170 milionů ročně. Přepravní výkon pak rostl z 6462 mil. oskm na 7170 mil. oskm. Každý Čech tak ročně nasedne do vlaku Českých drah v průměru 17x, což Českou republiku řadí s velkým náskokem na první místo mezi novými členskými zeměmi EU. Na každého Čecha za rok připadá v průměru přibližně 700 kilometrů cest s Českými drahami.
Tisková zpráva Českých drah
 

Právě přítomno: 330 hostů a žádný gestor