Bez výsledku skončilo 18. listopadu již čtvrté kolo vyjednávání o kolektivní smlouvě mezi Odborovým svazem strojvůdců (GDL) a Deutsche Bahn (Německou dráhou), která nabídla zvýšení různých požitků v souhrnu o 4,2 procenta na dobu 27 měsíců. Nabídku tvoří růst mezd o 1,5 procenta, o 0,2 procenta za větší volno a o 2,5 procenta za zkrácení délky pracovní doby. Mimoto je koncern ochoten vyplatit v roce 2017 jednorázový bonus 375 eur.

„Vyšli jsme GDL velmi vstříc již v zájmu našich cestujících a zaměstnanců, aby se dospělo k rychlému konci,“ prohlásil personální šéf DB Ulrich Weber. Poukázal zároveň na hospodářskou situaci dráhy, která v minulém roce utrpěla miliardovou ztrátu. Další kolo vyjednávání bylo odročeno na pondělí 28. listopadu, informoval týdeník WirtschaftsWoche.

DB vyjednává od října souběžně rovněž s OS železničářů (EVG), který požaduje zlepšení ekonomické situaci svých členů o sedm procent. Z toho má představovat 4,5 procenta zvýšení mezd a další hodnotu 2,5 procenta si mají zaměstnanci sami vybrat, zda dají přednost finanční formě, nebo volnému času. Očekává se, že EVG dostane od DB podobnou nabídku, jako GDL. Jak EVG, tak i GDL se při dosavadních kolech vyjednávání netajili narážkami na možnost stávek. Nicméně koncern by uvítal brzkou dohodu v zájmu cestujících i železničářů.

Jan Hála
 

Právě přítomno: 193 hostů a žádný gestor