Vážené kolegyně a kolegové, vážení čtenáři webových stránek OSŽ, děkuji Vám za spolupráci v letošním roce i za zájem o činnost Odborového sdružení železničářů. Většina z vás určitě denně sleduje naše pravidelné internetové zpravodajství, kde jsou nejaktuálnější informace, takže už ví, že kolektivní vyjednávání u našich největších podniků skončilo podpisem kolektivní smlouvy.

Letošní rok rozhodně nebyl jednoduchý a já Vám všem přeji, abyste si o Vánocích odpočinuli a prožili krásnou atmosféru v kruhu rodiny. Budeme všichni v příštím roce potřebovat obnovené síly pro naše společné úsilí.
V prosinci letošního roku jsme prožili vstup soukromého dopravce do závazku veřejné služby na trati Plzeň - Most, takže dnes již naši kolegové a kolegyně, kteří tuto trať používají k cestě do zaměstnání, nemohou v rychlících využít režijní jízdenky. V příštím roce nás čeká obdoba na Pošumavských linkách. Neztíží to situaci jen nám, zaměstnancům Českých drah, či zaměstnancům ostatních podniků, kde jsou režijní výhody. Obávám se, že zhoršení služeb poznají i obyčejní cestující a je i na nich, aby se ozvali a požadovali služby, které jim dosud prokazovaly České dráhy.
My, odboráři na železnici, nebráníme jen svá pracovní místa, ale poukazujeme na souvislosti, které někdy zůstávají veřejnosti skryty. Pokud náš hlas nebude vyslyšen nyní, může být za několik let pozdě. Doufejme, že se tak nestane a buďme optimisty. Jsou před námi Vánoce, krásné období kalendářního roku, nenechme si ho zkazit lidskou hloupostí a zlými úmysly. Náš život musí mít i jinou dimenzi a měl by být naplněn i radostí. Proto přeji načerpání nových sil do dalšího roku.
Bc. Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů
 

Právě přítomno: 274 hostů a žádný gestor