AKTUALIZOVÁNO Předseda představenstva Deutsche Bahn (Německé dráhy) Rüdiger Grube (66) odstoupil v pondělí 30. ledna překvapivě z funkce a od úterý 31. ledna již nevykonává své povinnosti. Dozorčí rada přijala v pondělí jednomyslně jeho žádost s okamžitou účinností, s tím, že jeho nástupce zvolí vbrzku kontrolní grémium, informovaly na své webové stránce týdeník WirtschaftsWoche a list tagesschau.de.

Bývalý šéf DB Dr. Grube (na snímku vlevo společně s bývalým členem představenstva ČD Doc. Dr. Ing. Romanem Štěrbou při zahájení modernizace tratě Berlín - Drážďany) jenž převzal řízení koncernu od tehdejšího šéfa DB Hartmuta Mehdorna v roce 2009, byl do té doby členem představenstva automobilky Daimler s odpovědností za podnikovou strategii. Jeho funkce v DB mu měla být právě v těchto dnech prodloužena o další tři roky s tím, že Grube nebude požadovat odstupné v případě předčasného odchodu. Dočasným předsedou koncernu byl jmenován finanční ředitel Richard Lutz. Na rozhodnutí o novém šéfu DB chce se podílet koaliční vládní strana SPD, prohlásil designovaný nový šéf SPD a kandidát na spolkového kancléře Martin Schulz, jenž má být do čela své strany schválen na zvláštním sjezdu SPD 19. března.
„Grube měl dobré styky s politiky, ale podcenil moc členů dozorčí rady z hospodářství a odborů,“ upozornil 30. ledna deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Tykal si například s F.-W. Steinmeierem (SPD), donedávna ministrem zahraničí, který má být v únoru zvolen novým spolkovým prezidentem, ale dokázal vyjít s každým, uměl pohovořit s odboráři a s členy podnikové rady, stejně jako se strojvedoucími i s cestujícími,“ zdůraznil list. Své smělé plány rozvoje dráhy, ohlášené po nástupu do čela DB, však Grube nedokázal naplnit. Osobní dopravě se již delší dobu nedaří, její výsledky jsou zejména v posledních měsících neuspokojivé, je méně úspěšná a to nejen kvůli konkurenci dálkových autobusů, podotkl FAZ. „Nastávající volební kampaň bude ve znamení nového předsedy představenstva a budoucnosti DB,“ konstatoval v týdeníku WirtschasftsWoche Schulzův kolega Sören Bartol, místopředseda frakce SPD ve Spolkovém sněmu. „Musí to být někdo, kdo dokáže organizovat kolejovou dopravu v Německu za realistické ceny a zároveň vštípit Německé dráze značku přesnosti a spolehlivosti,“ zdůraznil Bartol.
Jan Hála
 

Právě přítomno: 397 hostů a žádný gestor