Místo modrých vlaků Českých drah by po roce 2019 mohly po jihomoravských regionálních tratích jezdit vlaky i jiných dopravců. Jihomoravský kraj totiž chystá vyhlásit otevřenou soutěž na nového dopravce. „Chceme do vlaků dostat víc lidí, než je využívá dnes. Jenže k tomu potřebujeme vozy na úrovni. Proto nakoupíme vlastní. Vypsali jsme na ně soutěž stejně jako na nového dopravce,“ uvedl v dnešním (6. 3. 2017) vydání Brněnského deníku náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Podle Hanáka bude důležité vymyslet i variantu pro překlenovací období mezi koncem smlouvy s Českými drahami a dodávkou krajských souprav. „Vlaky nejsou auta ve škodovce, jejich výroba chce čas. Počítáme s možností, že bychom například na elektrické trakci jezdili s našimi vlaky a na motorovou vysoutěžili jiného dopravce,“ cituje Hanáka Brněnský deník. O železnici se mluvilo na debatě, kterou pořádal Deník Rovnost za účasti jihomoravského hejtmana Bohumila Šimka.
Jihomoravský kraj chystá podle vyjádření na debatě s hejtmanem otevřít regionální železnici novým dopravcům, Českým drahám totiž v roce 2019 končí smlouva. Kraj proto plánuje soutěž na nového provozovatele, chce si také pořídit vlastní vlaky. Problém je ale s penězi. Ze svého na ně nemá a ani v dotačním programu ministerstva dopravy není dost peněz. Jak situaci vyřeší, proto zatím není jisté. Ve hře je navýšení dotačních peněz od státu.

Michael Mareš, s využitím Brněnského deníku
 

Právě přítomno: 466 hostů a žádný gestor