Dozorčí rada Deutsche Bahn (Německé dráhy) schválila ve středu 22. března Richarda Lutze (52) na příštích pět let do čela představenstva DB, jako nástupce po Rüdigeru Grubemu, jenž koncem března překvapivě odstoupil z funkce. Lutz, který byl v představenstvu od roku 2007 odpovědný za finance koncernu s cca 300 000 zaměstnanci, prozatím zastává obě funkce. Avšak, jak upozornil již 20. 3. týdeník WirtschaftsWoche, předpokládá se, že v rámci nastávající přestavby v představenstvu, předpokládané v dubnu, bude za finančního přednostu jmenován jiný jeho člen.

Zástupci zaměstnanců však prosazují vlastního přednostu pro (stále těžce ztrátovou) nákladní dopravu a logistiku, jež doposud spadají do kompetence personálního přednosty. „Sloučení funkce předsedy a finančního přednosty v představenstvu do rukou Lutze považují především zaměstnanci za nesprávné,“ zaznělo již 18. 3. na zasedání dozorčí rady. S čímž souhlasí i vlastník koncernu (stát), podle jehož mluvčího platí předpoklad, že „finanční přednosta má být vlastně klasickým protipólem předsedy představenstva“.
Nového šéfa DB čekají dva hlavní úkoly – dráha musí dále investovat do svého rozvoje, ale zároveň musí mít své dluhy pod kontrolou, upozornil 22. 3. deník Handelsblatt. Do vrcholné funkce nastupuje Lutz krátce poté, co nedávno zveřejněná bilance koncernu za rok 2016 oznámila překonání předchozího propadu a návrat do černých čísel s čistým ziskem zhruba 700 miliónů eur. Nicméně se loni nepodařilo (i když jen těsně) splnit cíl přesnosti dálkových spojů (80 procent), přičemž dlouhodobá meta je 85 procent, poznamenal list Handelsblatt ve středu 22. 3. Podle názoru listu má Lutz, jenž v mládí proslul jak vášnivý šachista, mnohé přednosti, jako je znalost finančních problémů i vhodné osobní vlastnosti, například skromnost a ochotu naslouchat názorům jiných. „V podniku je nanejvýš oblíbený,“ zaznělo dokonce i z odborářských kruhů, poznamenal Handelsblatt.
Jan Hála