Koleje budou barevnější, stát pustí konkurenci na pět rychlíkových tratí, Český železniční trh a konkurence, Vláda kývla na otevírání české železnice, Monopol ČD zůstane, zlobí se konkurence, to je výběr z několika titulků článků ze čtvrtečního (23. 3. 2017) monitoringu tisku. Z některých článků citujeme.

Do konce roku 2021 proběhne soutěž na zajištění dopravy na pěti rychlíkových tratích, mimo jiné mezi Libercem a Pardubicemi. V rámci otevírání železničního trhu konkurenci o tom rozhodlo středeční (22. 3.) zasedání vlády. Podle soukromých dopravců je počet nabízených tratí nedostatečný.
Povolení pro provoz osobní vlakové dopravy má v Česku aktuálně sedmadvacet subjektů a s ohledem na počty přepravených cestujících jsou drtivým hegemonem České dráhy. Během dvanácti měsíců přepraví více než 171 milionů pasažérů, zatímco v případě RegioJetu jde o 3,7 milionu cestujících a u LEO Expressu o 1,1 milionu lidí.
Návrh ministerstva dopravy nedávno kritizovali soukromí dopravci RegioJet, LEO Express a Arriva. Podle nich je počet nabízených tratí v soutěžích nedostatečný. Nyní výhrady zaznívají znovu; posunutí termínu podle nich prodlužuje monopol státních drah. A výhrady zaznívají i od opozice.
Další věcí, kterou argumentuje vláda, nebo které se vláda obává, že při větším otevření trhu soukromníkům můžou nastat stávky a protesty odborů na Českých drahách. „Vy jste v minulosti tuto státní firmu vedl, berete to jako velké nebezpečí, jako velký problém?“ zeptal se Michal Kubal a Emanuel Šíp (předseda dopravní sekce Hospodářské komory) odpověděl: „Pokud by z toho byly nějaké sociální důsledky, což teda nevěřím, zatím České dráhy absolvovaly skoro všecko, tak by to stát dokázal velmi slušně vyřešit a hrozit stávkou, by se opravdu v tomhle případě nemělo.“ K otevírání železničního trhu se vyjádřil i ministr dopravy Dan Ťok: „Nezávislý dopravce bude dopravovat tak, jak mu to bude vyhovovat. A jestli jeho podnikatelský záměr nevyjde, tak prostě odejde a stát bude muset zabezpečovat služby. Snažíme se vyjít vstříc jak požadavkům Evropské unie a těm nezávislým dopravcům, kteří na ten trh chtějí vstoupit, tak samozřejmě čelíme i tomu, že odboráři mají na věc jiný názor, vyhrožují stávkami.“
„Budeme požadovat, aby vláda notifikovala veškerá přímá zadání již nyní, aby i další dopravci měli dostatek času na přípravu zejména z hlediska zajištění vozového parku a mohli podat alternativní nabídky, které budou znamenat lepší služby pro zákazníky a úsporu dotací oproti přímému zadání Českým drahám,“ reagoval mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Z monitoringu tisku vybral Miroslav Gloss