Na ministerstvu dopravy zraje plán, podle kterého budou mít senioři jízdu vlakem zdarma. Stačit by jim měla roční „permanentka“ za symbolickou cenu. S tímto nápadem přišel ministr dopravy Dan Ťok, píše ve středu 19. 4. 2017 E15.cz. „Zvažujeme, že by to mělo podobu celoročních senior pasů, jízdné by pak stát dopravcům kompenzoval,“ cituje server ministra Ťoka.

Roční pasy by mohly stát kolem tisíce korun, jízdenka vydaná na seniorský pas by pak byla zdarma. Nápad je prý zatím na samém počátku, příslušná novela zákona o drahách určitě neprojde parlamentem před volbami. „Bude to ale nachystané, aby se to mohlo zvednout, projednat a rychle v příštím roce zavést,“ řekl ministr serveru E15.
Jízdné pro důchodce ve vlacích je součástí velké hry o režijní jízdné na železnici. Se zavedením stoprocentní slevy pro všechny seniory chce Ťok současně podle E15 zrušit režijní jízdenky pro železničáře. Novela drážního zákona by to měla řešit v jednom balíku. Režijky by tak přestaly být uplatňovány na základě zákona, firmy by si je ale mohly zachovat jako zaměstnanecký benefit. V současné podobě by zůstaly pouze železničářům v penzi, kteří už je mají.
Jak uvádí E15, existence režijek stojí totiž v cestě otevírání trhu na železnici, neboť povinnost vozit jejich majitele zdarma mají pouze České dráhy a to je podle rozhodnutí antimonopolního úřadu znevýhodňuje v tendrech. České dráhy dnes podle E15 evidují 125 tisíc aktivních režijek, ačkoliv mají necelých 15 tisíc zaměstnanců.
Odbory nad ministerským řešením zrovna nejásají, mimo jiné argumentují příkladem Slovenska. Tamní levicová vláda zavedla v roce 2014 jízdné ve vlacích zdarma nejen pro seniory, ale i pro děti, studenty a chudé. „Co je zdarma, toho si lidé neváží, vlaky navíc jezdí přeplněné, částečně slouží jako ubytovny pro bezdomovce,“ komentuje ministerský návrh předseda OSŽ Jaroslav Pejša, odborům také vadí, že stát nemyslí na časovou mezeru mezi odchodem do penze a nárokem na jízdenku zdarma (v návrhu je hranice pro jízdné zdarma 67 let). Více v článku http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/tok-chysta-seniorum-jizdne-zdarma-rezijky-chce-zrusit-1331376

Michael Mareš