České dráhy si v pátek (16. 6.) připsaly první bod ve stomilionové sérii sporů s dodavatelem vlaků Stadler Pankow. Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl žalobě drah a přiznal dopravci nárok na smluvní pokutu přes třináct milionů korun za opožděné dodání 17 motorových vlaků pro Kraj Vysočina. Deníku E15 to potvrdil mluvčí drah Radek Joklík. „Stadler je povinen nám zaplatit žalovanou částku s úroky z prodlení a uhradit nám náklady řízení,“ cituje server E15 mluvčího Českých drah.

Německá firma ze švýcarské skupiny Stadler se ovšem může proti rozsudku odvolat. Dráhy podaly na výrobce celkem pět soudních žalob, které se týkají dodávky 33 motorových vlaků z počátku tohoto desetiletí. Vedle Vysočiny jezdí vlaky i v Libereckém kraji a jsou známy pod obchodním názvem RegioSpider.

Zmíněná dodávka vlaků měla hodnotu 1,8 miliardy korun, dráhy se nyní snaží prostřednictvím soudů vymoci pokuty v celkové výši sto milionů korun. Důvodů je více, primárně jde ale zřejmě o zpožděné dodání vlaků a potřebných dokumentů, což dráhy vehnalo do sporů s kraji, především s krajem Libereckým. Páteční stání je teprve druhé, které dospělo k nějakému verdiktu, připomíná E15. První malý spor o milion korun dráhy v květnu u Městského soudu v Praze prohrály. Milion dráhy žádaly jako náhradu za dodatečné náklady, které vznikly údajně vadnou technickou dokumentací.
Michael Mareš s využitím E15
 

Právě přítomno: 168 hostů a žádný gestor