Moravskoslezský kraj chce jednat s Českými drahami o nákupu nových vlakových souprav. Dopravce by měl investovat nejméně 1,7 miliardy korun z peněz přislíbených na tyto účely krajům z Evropské unie ministerstvem dopravy. Kraj by chtěl, aby ČD nakoupily vlaky i za své prostředky. Potvrdil to náměstek hejtmana Jakub Unucka. Mluvčí drah Monika Bezuchová řekla, že nákup nových vlaků je pro ČD v regionu již několik let prioritou, vyplývá z informace ČTK, kterou včera zveřejnily Dopravní noviny.

Nové soupravy by měly zajišťovat především spojení z Ostravy na Frýdlant nad Ostravicí, jezdit by měly i v okolí Ostravy a na Bruntálsku. „S představiteli Českých drah budu jednat. Naším cílem je, aby jezdilo více spojů, aby soupravy byly moderní a aby se snížila cena za ujetý kilometr, která nyní přesahuje 126 korun," řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka s tím, že nyní kraj dotuje železniční dopravu částkou cca 900 milionů korun.
Finance na nákup nových železničních souprav uvolnila Evropská unie. Ministerstvo dopravy koncem června zveřejnilo, jak peníze rozdělí. Celkem může jít až o 17 miliard korun. „V současné době je v programu deset miliard, podle zájmu se částka navýší ještě o sedm," uvedl dále Unucka s tím, že podle dohody mezi kraji by Moravskoslezský kraj měl čerpat deset procent, tedy 1,7 miliardy korun.
Nákup nových souprav je v regionu podle mluvčí ČD Bezuchové pro České dráhy prioritou. „Rádi bychom modernizovali vozový park hlavně na trati Ostrava – Frýdek-Místek - Frýdlant nad Ostravicí. Zde máme plánován nákup jednotek typu push-pull. Jde o vlaky, které mohou být poháněny jak dieselovou lokomotivou, tak po modernizaci trati i elektrickou lokomotivou," řekla.
Ze zmíněného programu chce dopravce koupit pět jednotek. V provozu by měly být v roce 2020. Mluvčí ČD dodala, že podnik vidí možnosti v navýšení počtu spojů například na trati Ostrava - Havířov. „Po elektrizaci trati i mezi Ostravou a Frýdlantem nad Ostravicí bychom chtěli zavést nové spěšné vlaky, které zrychlí cestování," uvedla.
Dotace z Operačního programu Doprava v celkovém objemu až 7,7 miliardy korun má podle ministerstva dopravy umožnit pořízení několika desítek nových vlakových souprav pro regionální dopravu. O podporu z evropských fondů se mohou během následujících 12 měsíců ucházet jak jednotliví železniční dopravci, tak i kraje, které regionální železniční dopravu na svém území objednávají a financují. Podpora bude poskytována ve výši až 85 procent ze způsobilých výdajů. Vozidla pořízená z dotace budou moci být provozována na celém území republiky.

Michael Mareš s využitím Dopravních novin
 

Právě přítomno: 254 hostů a žádný gestor