V pondělí 17. července 2017 se sešli na šestém jednání Rady hospodářské a sociální dohody České republiky (tzv. tripartity) v tomto roce, zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Mezi hlavní témata patřil státní rozpočet na rok 2018, strategie mýtného systému a jeho rozšíření, podpora obslužnosti venkova a Zpráva o stavu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2016.

Důležitým tématem jednání byla začínající příprava státního rozpočtu na rok 2018, kdy premiér Bohuslav Sobotka znovu připomněl, že mezi základní priority tohoto rozpočtu patří podpora investic a zajištění dostatečného množství finančních prostředků na již schválené a další navrhované zvýšení platů ve veřejném sektoru.
Přední prioritou pro vládu, zástupce zaměstnavatelů, a hlavně pro zástupce odborů nadále zůstává rozvoj a zajištění financování v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky bude i nadále podporovat preventivní programy Bezpečný podnik, Profesionál BOZP, Koordinátor BOZP na staveništi a další programy, které povedou ke zvyšování úrovně bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a k celkovému zlepšování pracovních podmínek ve všech sektorech.
Na jednání tripartity byl také věnován prostor představení strategií státu při těžbě a využití lithia, kdy cílem vlády je využití zdrojů lithia za dodržení důležité podmínky, a to že surovina nebude vyvážena mimo území České republiky v nezpracované podobě.
Jednání se v rámci delegace Asociace samostatných odborů ČR (ASO ČR) zúčastnili I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun a výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka. Další jednání tripartity se uskuteční v pondělí 18. září 2017 v Lichtenštejnském paláci v Praze.
Petra Nárožníková
 

Právě přítomno: 398 hostů a žádný gestor