Německo potvrdilo, že projekty železničního spojení Praha – Drážďany – Berlín a Norimberk – Schwandorf/Mnichov – Řezno – Schwandorf – Furth im Wald – Plzeň – Praha budou přeřazeny do kategorie naléhavé potřeby. Tento krok umožní rychlejší realizaci stavby. Na pátečním (25. 8.) setkání v Karlových Varech o tom českého ministra dopravy Dana Ťoka informoval jeho německý protějšek Alexander Dobrindt. „Jsem rád, že jsme dostali příslib přeřazení těchto projektů a vnímáme ho jako potvrzení jejich nezbytnosti pro rozvoj evropské mobility v rámci TEN-T. Chceme zajistit kvalitní dopravní spojení a napojení na západní Evropu“, uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Příslib přeřazení tratí do kategorie naléhavé potřeby ministři stvrdili podpisem Společného prohlášení o dalších plánech na rozvoj železničních spojení mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo. Dokument poprvé uvádí, že obě tratě budou zařazeny do kategorie naléhavé potřeby v rámci Plánu potřeb spolkových železničních tratí, což má být součást Spolkového plánu rozvoje dopravních cest do roku 2030.

Michael Mareš s využitím Tiskové zprávy MD ČR

Společné prohlášení Společné prohlášení o dalších plánech na rozvoj železničních spojení mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo naleznete na: www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/fdfdg


 

Právě přítomno: 213 hostů a žádný gestor