Téma zaměstnaneckých jízdních výhod na železnici je stále živé. Připomeňme, že více než dvě hodiny diskutovali v úterý 5. 9. 2017 členové Ústředí OSŽ na mimořádném zasedání na téma zaměstnaneckých jízdních výhod na železnici. OSŽ totiž vypracovalo Memorandum o udržení sociálního smíru na železnici v souvislosti s řešením problematiky jízdních výhod na další období po roce 2017 a toto Memorandum zaslalo ministru dopravy Danu Ťokovi.

Jak jsme již dříve uvedli, navržené Memorandum přináší komplexní řešení problematiky jízdních výhod pro období po roce 2017, které by přineslo nejen nižší navýšení ceny prolongace u rodinných příslušníků a železničních důchodců v porovnání s návrhem ministerstva dopravy, ale také umožnění platnosti režijních jízdenek i ve vlacích vedených Českými dráhami na vlastní obchodní riziko. Ústředí OSŽ na výše zmíněném jednání uložilo předsedovi OSŽ odeslat ministrovi dopravy dopis, v němž ho požádá o svolání schůzky všech dotčených stran, včetně odborových centrál, na téma zaměstnaneckých jízdních výhod.
K této schůzce by podle ministra dopravy Dana Ťoka mělo dojít příští týden. „Bude to malá tripartita a bude svolána někdy v příštím týdnu,“ potvrdil dnes ministr dopravy na dotaz Obzoru po tiskové konferenci k ukončení rekonstrukce zastřešení pražského hlavního nádraží. „Tedy ještě před volbami,“ poznamenal. Na dotaz, jak on osobně se k Memorandu staví, Dan Ťok uvedl: „Memorandum jsem nečetl, nicméně my už jsme jasně řekli, jak by měly parametry jízdních výhod vypadat (viz tzv. „Čočkův dopis“ ze srpna letošního roku) a známe reakci odborů. Já osobně se těším na tu debatu, co z toho vznikne.“

Michael Mareš