Střet o režijní jízdenky na dráze mezi ministerstvem dopravy a železničními odbory se odsouvá až na povolební týden, dnes o tom informoval web Zdopravy.cz a tuto informaci následně Obzoru potvrdil i předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša. „V pondělí 16. 10. (2017) jsem od pana ministra obdržel dopis, v němž potvrzuje přijetí společného stanoviska odborových svazů působících na železnici a navrhuje danou problematiku projednat na pracovním jednání v úterý 24. října,“ uvedl Pejša. Ministr dopravy Dan Ťok také podle informací webu Zdopravy.cz potvrdil jednoznačný záměr zrušit režijky v komerčních vlacích Českých drah, pokud by ale nakonec podle Ťoka režijky v komerčních vlacích zůstaly, platily by i ve vlacích soukromých dopravců. „Nevylučuji ale ani možnost nějakých kompromisů,“ cituje web Zdopravy.cz ministra Ťoka.

A podobné signály zaznamenal i předseda OSŽ: „Ministr dopravy v dopise uvádí, že stále věří tomu, že jednáním dojdeme ke společnému řešení,“ podotkl Jaroslav Pejša.

Nyní se jedná o režijní výhody především pro příští rok, jedním z konečných termínů pro jakoukoliv změnu je označován 10. listopad 2017, shodou okolností termín VII. sjezdu OSŽ. Jak připomíná autor článku (Ťok připustil zavedení režijek i v soukromých vlacích) na webu Zdopravy.cz, pro odbory je zachování režijek v komerčních vlacích Českých drah zásadní. Argumentují mimo jiné dojížděním železničářů do práce na nejvytíženější tuzemské trati. „Pokud bude pan ministr na jejich zrušení trvat, udělá z tématu klíčový bod v programu našeho nadcházejícího sjezdu,“ cituje dále web předsedu Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejšu s dovětkem, že v této souvislosti předseda OSŽ nevyloučil ani „nějakou formu protestu“.

Podle serveru Zdopravy.cz chce do budoucna ministerstvo režijky ze zákona vyškrtnout a ponechat je pouze jako zaměstnanecký benefit, o kterém by si firmy rozhodovaly samy. Režijky totiž mimo jiné blokují soutěže na železnici, neboť podle vyjádření ÚOHS znevýhodňují České dráhy.

Michael Mareš s využitím Zdopravy.cz
 

Právě přítomno: 376 hostů a žádný gestor