Nejvíce změn v mezistátní dálkové dopravě se v novém jízdním řádu, který začne platit 10. prosince 2017, dotkne linky Praha – Mnichov. Počet spojů se zde zvýší ze 4 párů na 7 a jízdní doba zkrátí až o půl hodiny - na pět a tři čtvrtě hodiny. Cestující se v tomto případě mohou těšit také na komfortnější vozy německého partnera, se kterým České dráhy česko-bavorskou linku provozují. Společnost Länderbahn, která provozuje tyto spoje na německém území pod značkou ALEX, plánuje totiž nahradit staré vozy ze 70. let minulého století moderními klimatizovanými vagóny od mateřské italské národní železniční společnosti Trenitalia. V těchto vozech mají být například oddíly 1. třídy, místa pro cestující na vozíku nebo občerstvení.

Kratší doba cesty vlakem čeká v příštím roce také na cestující z Prahy do Berlína a Hamburku, jak připomněl Michal Štěpán: „V novém jízdním řádu nasadíme na spoje z Prahy do Drážďan nové elektrické lokomotivy Vectron. Ty umožní od poloviny roku 2018 přímý provoz dále do Německa bez výměny lokomotiv a zkrácení pobytu v Drážďanech tak, že se cestovní čas mezi centrem Prahy a Berlína zkrátí přibližně o 20 minut na cca 4 hodiny a 8 minut,“ uvedl s tím, že další zkrácení cestovní doby mezi Prahou a Berlínem lze očekávat kolem roku 2020, kdy Německé dráhy DB uvedou do plného provozu rekonstruovanou trať Drážďany – Berlín na 200 km/h.

Rychleji budou cestovat také lidé do Budapešti. Nově budou vlaky z/do České republiky v maďarské metropoli končit, resp. začínat na západním nádraží (Nyugati pályaudvar), kam už v minulosti většina vlaků z Prahy jezdila. Doba jízdy mezi Prahou a Budapeští se zkrátí přibližně o čtvrt hodiny na 6 hodin a 26 minut. Zároveň obdrží téměř všechny spoje této linky spojující tři středoevropské metropole nový název Metropolitan.
Po letošním úspěšném sezónním provozu denního expresu Cracovia z Prahy do Krakova dostanou cestující kvalitní pravidelné denní spojení do druhého nejvýznamnějšího města Polska po celý rok. Rozšiřuje se také spojení Moravy s Katovicemi a dojde k opětovnému zrychlení spojů EuroCity Praha – Žilina přes Valašsko, nově tyto vlaky pojedou asi o 10 minut rychleji.

Pokračuje také racionalizace noční dopravy: Řada evropských železnic již ukončila provoz svých nočních spojů. Některé jiné železnice, například italská Trenitalia nebo společnosti ve Velké Británii, provozují tyto vlaky nadále pouze na základě objednávky veřejné služby a za úhradu. K větším úpravám noční dopravy dochází na linkách provozovaných v kooperaci ČD a ZSSK mezi Českou republikou a Slovenskem. Nově pojede celoročně pouze noční vlak EN 442/443 Slovakia, který poveze lůžkové a lehátkové vozy, vozy s místy na sezení a autovozy v trase Praha – Humenné, resp. Košice a Poprad-Tatry. Druhý noční vlak EN 444/445 Bohemia Praha – Košice pojede sezónně v době vánočních prázdnin, Velikonoc, v letní turistické sezóně a o podzimních prodloužených víkendech.

Zároveň s těmito změnami bude ukončen provoz přímých lůžkových vozů Cheb – Košice/Humenné a Praha – Banská Bystrica/Zvolen. I nadále však bude zachován přímý lůžkový vůz v trase Praha – Brno – Bratislava – Zvolen – Košice – Prešov společnosti ZSSK. Ke změnám dochází také u nočních vlaků Silesia, Chopin a Metropol. Vlaky Silesia a Chopin budou sloučeny do jednoho vlaku, který pojede z Bohumína přes Krakov do Varšavy. Metropol, s ohledem ke krokům zahraničních železnic, pojede nově pouze v úseku Praha – Budapešť a poveze přímý lůžkový vůz v trase Praha – Vídeň. Z tohoto důvodu dojde také k úpravě časové polohy tohoto vlaku. „Pro cestující, kteří využívají tento spoj také dál na sever Evropy, ale již nyní můžu slíbit, že se vlak Metropol pokusíme s našimi zahraničními partnery v roce 2019 opět prodloužit až do Berlína, a to v nové kategorii komfortních nočních vlaků,“ uzavřel Michal Štěpán informace o mezinárodním jízdním řádu 2018.
Michael Mareš s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 289 hostů a žádný gestor