VII. sjezd Odborového sdružení železničářů (OSŽ) zahýbal Dozorčí radou Českých drah, Jaroslav Pejša se po sjezdu rozhodl ukončit své působení v dozorčí radě. Už před týdnem na jednání Republikové rady seniorů OSŽ (v úterý 21. 11. 2017) hovořil bývalý předseda OSŽ o důvodech, které jej vedly k tomu, že se rozhodl ukončit svoji činnost v Dozorčí radě ČD, a. s. Impulsem pro jeho rozhodnutí bylo mimo jiné i nepřijetí jeho návrhu, aby sjezd na podporu dohody o jízdních výhodách (mezi Ministerstvem dopravy, Českými dráhami a SŽDC) u tzv. komerčních vlaků vyhlásil stávkovou pohotovost.

Původně svou rezignaci ohlásil na počátek prosince, nakonec se po dohodě s kolegy rozhodl pro odstoupení až v září příštího roku. „Změna mého stanoviska byla učiněna na základě dohody s I. místopředsedou OSŽ a předsedou Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s., Vladislavem Vokounem, aby volby všech tří zástupců zaměstnanců proběhly najednou,“ uvedl dnes (v pondělí 27. 11. 2017) Jaroslav Pejša s tím, že ve stejnou dobu končí mandát v Dozorčí radě i dalším dvěma zástupcům zaměstnanců – Antonínu Leitgebovi a Vladislavu Vokounovi.
Aktuálně Jaroslav Pejša odchází ke 14. 12. 2017 pracovat na České dráhy, kde bude působit až do září příštího roku, kdy odejde do důchodu.
Michael Mareš

Právě přítomno: 353 hostů a žádný gestor