V právě uplynulém roce 2017 významně vzrostl počet mimořádných událostí (MU) na železnici. Podle statistik Drážní inspekce došlo v roce 2017 na železnici k 4655 mimořádným událostem, což je nejvyšší počet za uplynulých deset let. V porovnání s rokem 2016 je to více o 530 mimořádných událostí. O dvě procenta v meziročním srovnání sice klesl počet střetnutí na železničních přejezdech, počet usmrcených však v tomto případě vzrostl o téměř čtvrtinu.

Pokud se týká dalších kategorií MU, při střetnutí vlaku s osobou (nedovolený pohyb v kolejišti) zemřelo na železničních kolejích 258 lidí, což je z dlouhodobého hlediska průměr. K nárůstu naopak došlo v kategorii „nedovolená jízda“. V této kategorii se evidují jízdy vlaků nebo posunu za návěstidlo, které zakazuje jízdu. Celkem se v roce 2017 odehrálo 126 těchto případů, což je historicky nejvyšší počet. Drážní inspekce se těmito případy intenzivně zabývá a v navržených opatřeních klade důraz především na to, aby bezpečnost v těchto případech nezůstávala pouze na jednom činiteli, t. j. na strojvedoucím, ale aby byla zajištěna i technikou.
Stoupající trend v nehodovosti se neprojevuje jen na železnici, ale rovněž na neželezničních drahách (tramvaje, trolejbusy, lanovky) a v metru. Například u střetů tramvají s osobou došlo v roce 2017 k nárůstu o 36%. V této kategorii (neželezniční dráhy a metro) bylo vloni evidováno celkem deset usmrcených osob, což je o sto procent více, než v roce 2016.

S využitím tiskové zprávy Drážní inspekce.
Miroslav Čáslavský