Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) čeká velká personální výměna, ministerstvo dopravy navrhlo výměnu šesti z devíti členů ve Výboru SFDI. Vyplývá to z materiálu, který poslalo ministerstvo do meziresortního připomínkového řízení a ze kterého vychází server Zdopravy.cz. Změny má řešit v březnu na svém jednání vláda bez důvěry. Jak uvádí server Zdopravy.cz, Výbor SFDI je klíčovým orgánem, schvaluje například rozpočet či úpravy ve výdajích fondu nebo odvolává ředitele. Podle informací mají v SFDI skončit bývalý náměstek ministra dopravy Ing. Kamil Rudolecký, bývalý ministr financí Ing. Ivan Pilný, sociální demokraté Ing. Milan Urban a Mgr. Jiří Zemánek, lidovec Ing. Jiří Koliba a Ing. Libor Topol.

Důvodem k personálním změnám má být konec čtyřletého funkčního období u všech výše uvedených členů Výboru s výjimkou Libora Topola, který byl jmenován později. „Při výběru nových členů Výboru bylo přihlíženo k jejich dosavadní minimální 5leté praxi v oborech dopravy, veřejného financování nebo územního plánovaní. U místopředsedy Výboru byla stanovena délka praxe minimálně 10 let,“ cituje server ministerstvo dopravy s tím, že zůstat mají náměstek ministra dopravy Mgr. Jakub Kopřiva a ředitel odboru strategie Ing. Luděk Sosna, Ph.D.

Ministerstvo do Výboru posílá vysoce postavené úředníky z ministerstev. Resort dopravy má zastupovat Josef Kubovský, dále mají ve Výboru zasednout ředitel odboru fondů EU ministerstva dopravy Marek Pastucha, ředitelka odboru financí a ekonomiky ministerstva dopravy Magdalena Faltýsková a Jindřich Kušnír, ředitel odboru drážní a vodní dopravy. Z jiných resortů má přijít náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Marcela Pavlová a náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Michael Mareš s využitím serveru Zdopravy.cz