Dceřiná společnost Českých drah ČD-Telematika je na prodej, potvrdil to generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. „ČD-Telematika nezapadá do core businessu Českých drah, a. s. Proto je naším strategickým záměrem svůj podíl v ČD-Telematice do budoucna prodat, a to za tržní cenu. Takto získané finanční prostředky samozřejmě využijeme na snížení zadlužení společnosti i na investice do železničních kolejových vozidel,“ uvedl Pavel Krtek s tím, že kupujícím by měl být stát prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty, nebo například České pošty.

Prodej má mít několik fází, začíná se vydefinováním pozemků, které SŽDC potřebuje s ohledem na současné a budoucí využití pro potřeby provozování dráhy. Jedná se především o pozemky v železničních stanicích a v jejich blízkosti. „Konkrétně jde o zhruba tisícovku lokalit a na většině z nich jsme již došli se Správou železniční dopravní cesty ke vzájemné shodě. Postupně se tak začínají pozemky zaměřovat, je k nim potřeba vytvořit geometrické plány. A již se také připravuje metodika jejich ocenění,“ řekl k tomu Miroslav Kupec, člen představenstva Českých drah, a. s., odpovědný za úsek techniky, servisu a majetku, s tím, že o stavu prací již byla informována Dozorčí rada ČD a zprávu dostane také Řídicí výbor Českých drah.

„Projekt zaměstná geodetické společnosti na řadu měsíců,“ doplnil Pavel Krtek. O ceně zatím podle Pavla Krtka rozhodnuto nebylo, každopádně by měla být taková, aby nepoškozovala obchodní společnost ČD a zároveň aby o ní nikdo nemohl říci, že je moc vysoká a že je to nedovolená státní podpora akciové společnosti. „To znamená, že ocenění se bude muset udělat asi více způsoby a pak najít nějaký kompromis,“ uzavřel.

Michael Mareš