117 let starý železniční most přes řeku Vltavu mezi pražským hlavním nádražím a nádražím Praha-Smíchov je v havarijním stavu. Odborná firma, která byla pověřena průzkumem technického stavu tohoto mostu, po roce prací konstatovala, že stávající nosná konstrukce tohoto mostu je ve výrazně horším stavu, než se původně předpokládalo.

„Použitá ocel je z dnešního pohledu pro dynamicky namáhané mostní konstrukce zcela nevhodná a v rámci rekonstrukce je nutné vyměnit min. 60 % prvků stávající ocelové konstrukce s efektem prodloužení životnosti nosné konstrukce o pouhých 30 let,“ sděluje tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová v tiskové zprávě vydané 24. května.
Součástí rok trvajícího průzkumu mostu byla podrobná prohlídka, stavebnětechnický průzkum, materiálové zkoušky vzorků ocelové mostní konstrukce a statická a dynamická ověřovací zkouška. „Závěry tohoto průzkumu hovoří jasně: stávající ocelová konstrukce je v podstatě neopravitelná pro výhledové provozování železniční dopravy,“ uvádí v tiskové zprávě Kateřina Šubová. Podle zkušeností se sanacemi obdobných konstrukcí SŽDC konstatuje, že faktický stav konstrukce se v rámci realizace ukáže ještě v horším stavu, než předpokládal projekt, což vyžaduje daleko větší sanační zásah.
Vzhledem k výše uvedeným okolnostem a s ohledem na bezpečnost železničního provozu na této významné trati, prověřuje SŽDC variantu výměny stávající konstrukce za novou ocelovou s ponecháním stávající spodní stavby, která by byla sanována. „Tvarově by nově navrhovaná konstrukce byla co nejvíce podobná té stávající a zachoval by se tak její původní historický ráz,“ píše se v tiskové zprávě. Tato varianta, která jistě najde své odpůrce, se podle SŽDC (která si je vědoma kulturní hodnoty a dědictví této významné památky) ukazuje jako jediná reálně možná, pokud má být výhledově zajištěna provozuschopnost na trati spojující pražské smíchovské a hlavní nádraží.
Nově prověřovaná varianta by umožnila prodloužení životnosti na 100 let oproti 30 letům, které by zajistila rekonstrukce stávajícího mostu. Jak se dále ve zprávě konstatuje, most slouží již více než sto let a již více než deset let přesluhuje oproti původním technickým předpokladům. Jeho oprava je nutná a nelze ji odkládat. „Zahájení prací na realizaci zvolené varianty nedokážeme v současné době odhadnout. Vše bude záviset na projednání s orgány památkové péče, příslušnými útvary pražského magistrátu a ministerstva dopravy,“ konstatuje se ve zprávě. Teprve po schválení výše uvedené varianty řešení bude možno přesněji stanovit předpokládaný termín realizace stavby.
Miroslav Čáslavský
s využitím tiskové zprávy SŽDC
 

Právě přítomno: 174 hostů a žádný gestor