Zatímco v letech 2015 a 2016 klesalo u Českých drah procento vlaků, jedoucích včas, v loňském roce došlo ke zlepšení – devět vlaků z deseti přijelo loni včas nebo se zpožděním do pěti minut. Uvádí to výroční zpráva Českých drah, v níž podnik rovněž detailně zkoumá příčiny zpoždění, za které mohou samy a mohly ho ovlivnit.

Příčinou těchto zpoždění může být například závada na voze nebo na lokomotivě. Celkem jde v tomto případě o 14,8 % všech zpoždění. Zbytek připadá na důvody na straně Správy železniční dopravní cesty (výluky) nebo na povětrnostní vlivy případně „importovaná“ zpoždění, které si přiveze mezinárodní vlak ze sousední země.
„Jde o absolutní plnění, které zahrnuje údaje za odjezdy z výchozích stanic a příjezdy do cílových stanic všech vlaků, a to s tolerancí do pěti minut. V dálkové dopravě bylo plnění 80,6 % a v regionální 91,3 %,“ upřesnil zveřejněná data mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.
Železniční dopravci musejí zveřejňovat jednou za rok zprávu o kvalitě poskytovaných službách, kde se řeší i objem zpoždění. Na rozdíl od Českých drah soukromí dopravci tyto údaje dosud nezveřejnili. K dispozici jsou tak v této chvíli pouze údaje za rok 2016. Podle nich uvedl Leo Express zpoždění na příjezdu svých vlaků u cca 20% spojů, na odjezdu jich bylo zpožděno 4,7%. Regiojet uvádí ve statistikách průměrné zpoždění, které v roce 2016 dosáhlo 9,4 minuty. Pokud by počítal jen vlivy dopravce, bylo 0,328 minuty. „Vliv na výši celoročního průměrného zpoždění měly zejména dopady velké výlukové a stavební činnosti SŽDC a četné mimořádnosti na trati,“ uvedl RegioJet. Připomněl také problém s anonymními výhrůžkami o bombovém útoku ve vlacích dopravce.
Miroslav Čáslavský
S využitím serveru zdopravy.cz
 

Právě přítomno: 322 hostů a žádný gestor