Ve čtvrtek 31. 5. 2018 skončilo prolongační období na rok 2018. Jestliže držitel jízdních výhod nepožadoval prolongovat, tuto skutečnost měl nahlásit během prolongace na příslušný personální útvar, kde je v evidenci jízdních výhod a aplikace ŽP bude dána do tzv. úschovy. In Karta je držiteli ponechána a v případě potřeby lze aplikaci ŽP bezplatně z úschovy vydat kdykoli v průběhu roku.

V případě, že není prolongační částka uhrazena a jízdní výhody nejsou v úschově, po ukončení prolongace bude automaticky nárok na jízdní výhody odebrán do dalšího prolongačního období (In Karta zůstává držiteli). O odblokování jízdních výhod lze během roku požádat na příslušném personálním útvaru dle evidence držitele, avšak za úhradu manipulačního poplatku 300 Kč za dodatečnou prolongaci. Pokud prolongační částku neuhradí zaměstnanec nebo důchodce (tzn. oprávněná osoba, které vznikl nárok na jízdní výhody), není možné použití aplikace ŽP ani u jeho rodinného příslušníka, byť by ten prolongační částku sám za sebe uhradil (v případě dodatečné prolongace musí být manipulační poplatek 300 Kč zaplacen i za rodinné příslušníky, ačkoliv ti prolongaci zaplatili včas).
Pokud v roce 2017 držitel jízdních výhod neuhradil prolongaci a rozhodne se v roce 2018 znovu jízdní výhody využívat, je nutné uhradit příslušnou prolongační částku a následně se dostavit na příslušný personální útvar dle evidence jízdních výhod, kde musí personalista nárok na jízdní výhody obnovit. Jestliže bude uhrazena pouze příslušná prolongační částka, ale nedojde k obnovení nároku na jízdní výhody, aplikace ŽP nebude na In Kartě aktivní a při kontrole ve vlaku se bude jevit karta jako neplatná!

Pořízení časových příplatků je možné bez manipulačního poplatku v období vyhlášené prolongace (příplatek lze pořídit současně při úhradě prolongační částky nebo dodatečně), po ukončení vyhlášené prolongace (vznik nového nároku na jízdní výhody, kdy je uhrazena prolongační částka a současně pořízen příplatek), po ukončení vyhlášené prolongace (vydání aplikace ŽP z úschovy, kdy je uhrazena prolongační částka a současně pořízen příplatek), při dodatečné prolongaci, kdy je uhrazena prolongační částka (vč. poplatku za dodatečnou prolongaci) a současně pořízen příplatek.

Mimo stanovené prolongační období je možné pořízení časových příplatků pouze po uhrazení manipulačního poplatku ve výši 300 Kč v těchto případech:
prolongace je uhrazena ve vyhlášeném prolongačním období, ale časový příplatek je pořizován samostatně později (tj. až po ukončení vyhlášené prolongace),
při dodatečné prolongaci (tj. držitel uhradí příslušnou prolongační částku + manipulační poplatek 300 Kč za dodatečnou prolongaci), ale časový příplatek je pořizován samostatně později, nebo při vzniku nového nároku na jízdní výhody, respektive při vydání aplikace ŽP z úschovy (tj. držitel uhradí příslušnou prolongační částku), ale časový příplatek je pořizován samostatně později.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 324 hostů a žádný gestor