Brněnské hlavní nádraží (na snímku) čeká další zatěžkávací zkouška. Od 16. července zde budou zahájeny stavební práce na opravách dvou mostů, které překonávají dvě velmi rušné silniční komunikace v centru Brna. Výluky, spojené s opravami těchto památkově chráněných mostů, ovlivní jízdy vlaků z kusých kolejí u 5. a 6. nástupiště (směr Brno Horní Heršpice, Zastávka u Brna a Moravské Bránice). Práce na těchto mostech budou pokračovat i v příštím roce, přičemž na ně v prosinci naváže další výluka, spojená s rekonstrukcí staničního zabezpečovacího zařízení na brněnském hlavním nádraží.

Opravy obou mostů zahrnují rekonstrukci ocelových konstrukcí, sanaci spodních staveb, odvodnění, očištění, případně výměna kamenných kvádrů a další doprovodné práce. Celkové náklady na opravu těchto mostů vyčíslila SŽDC na 343 milionů korun.
Navazující prosincová výluka, která bude trvat jeden rok, bude investičně značně náročnější. Souvisí se zřízením nového zabezpečovacího zařízení, které se bude v cílovém stavu obsluhovat z Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) v Přerově. Vzhledem k tomu, že stávající elektromechanické zabezpečovací zařízení ve stanici bude během rekonstrukce stále funkční, musí se nové zabezpečovací zařízení umístit do nově vybudovaného technologického objektu, Jeho výstavba započala již letos v květnu.
Značný dopad, který budou zmíněné výluky mít na dopravu na hlavním nádraží, by mělo zmírnit opatření, které část vlakové dopravy přemístí na dolní nádraží, nacházející se v blízkosti autobusového nádraží Zvonařka. Dolní nádraží bývá při výlukách na hlavním nádraží jakýmsi náhradním nádražím, z něhož bývají cestující dopravováni do centra Brna autobusy náhradní dopravy. Nezbytné stavební úpravy na tomto nádraží (mimo jiné i zřízení čekárny a sociálního zázemí) se zde posunuly přibližně o dva měsíce kvůli podání podnětu k antimonopolnímu úřadu na přezkoumání příslušné veřejné zakázky. Smlouva s vítězným uchazečem tak mohla být podepsána až v závěru dubna, krátce na to se rozběhly první práce. Ty zahrnují nejen úpravy kolejiště a zabezpečovacího zařízení, ale především vybudování nového nástupiště, na které bude přístup cestujících podchodem. SŽDC současně připravuje prostory na dolním nádraží tak, aby je od zahájení roční výluky letos v prosinci mohli využívat cestující.
Miroslav Čáslavský
S využitím tiskové zprávy SŽDC