V pondělí 9. července se v Praze konalo jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity). Předseda vlády Andrej Babiš zde obhajoval návrh státního rozpočtu na rok 2019. Ten, podle předsedy největší odborové ústředny, Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), Josefa Středuly, má slabinu v části, která jedná o oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu.

Andrej Babiš na tiskové konferenci před novináři uvedl, že po vzniku nové vlády se musejí noví ministři detailně seznámit s návrhem státního rozpočtu a sami ve svých rezortech musejí najít potřebné rezervy, kde by se dalo ušetřit. To je podle Babiše možné například propouštěním přebytečných zaměstnanců. „Jedině tak lze získat peníze na zvýšení platů pracovníků státní správy a veřejné sféry,“ konstatoval předseda vlády. Podle jeho dalších slov bude vláda podporovat profese, které mají nízké platy a mzdy, a které to potřebují. Jako příklad uvedl zdravotní sestry, zdravotnický personál a pracovníky kultury.
Viceprezident Svazu průmyslu České republiky Jan Rafaj ve svém vystoupení kritizoval mimo jiné skutečnost, že Česká republika nedostatečně čerpá z fondů Evropské unie. Připomněl také skutečnost, že v ČR je nedostatek lidí v odborných profesích a vyzdvihl přitom snahu vlády přivést do ČR zahraniční pracovníky. „Mělo by však jít především o kvalifikované pracovníky,“ zdůraznil Rafaj. Upozornil také na fakt, že v České republice dosud nebyl schválen zákon o liniových stavbách, což brání urychlenému budování dopravní infrastruktury.
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula sice ocenil návrh státního rozpočtu, kritizoval však fakt, že vláda hodlá oddělit od státního rozpočtu důchodový účet. „Na tomto účtu je v současné době malý přebytek, avšak v budoucnosti by v souvislosti s vývojem české ekonomiky mohly nastat problémy,“ upozornil. Připomněl také, že vláda by se měla více věnovat problematice chudoby. Podle Josefa Středuly odbory vítají návrh na snížení zdanění zaměstnancům po zrušení superhrubé mzdy. Varují ale před případným výpadkem příjmů rozpočtu.
Příští tripartita se bude konat 24. září, kdy se bude projednávat konečné znění zákona o státním rozpočtu před jeho odesláním do sněmovny.
Miroslav Čáslavský
S využitím webu odbory.info